HomeNieuwsLifestyleOok je huid heeft honger

Ook je huid heeft honger

Lichamelijk contact is een basisbehoefte van de mens. Vooral voor baby’s en kinderen is het zeer belangrijk om ze af en toe een knuffel te geven. Specialisten noemen dit fenomeen huidhonger.

Steeds meer kinderen hebben huidhonger omdat ze te weinig lijfelijke aandacht krijgen in bijvoorbeeld crèches of kinderopvang. “Hoe jonger je bent, hoe levensnoodzakelijker het is om veel lichamelijk contact te hebben,” legt kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh van de KU Leuven uit.

Door veel huid-op-huidcontact en knuffels voelen kinderen zich veilig, wat belangrijk is voor de verdere ontwikkeling. Maar ook als volwassene is een stevige knuffel op tijd en stond noodzakelijk om gelukkig te blijven.

Oxycotine

Aanrakingen bij volwassenen zorgen ervoor dat de hartslag en bloeddruk dalen. Onder meer het knuffelhormoon oxytocine komt vrij, het stofje dat ons lichaam blij maakt als we aangeraakt worden. We voelen ons er beter bij en ontspannen erdoor. Een tekort kan onze huid doen snakken naar lichamelijk contact. Je kunt huidhonger voorkomen door elkaar af en toe een knuffel of zelfs een schouderklopje te geven.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels