HomeNieuwsLifestyleNoten zijn ideaal voor een goed voedingspatroon

Noten zijn ideaal voor een goed voedingspatroon

Elke dag een handjevol noten eten is niet alleen lekker, maar ook gezond. Onder de soms ruwe bolster zit een tussendoortje met verrassend veel voordelen voor je gezondheid. Noten zijn op hun best wanneer je ze koopt in hun puurste vorm: in één stuk, zonder zout, suiker of andere toevoegingen. Pindakaas of hazelnotenpasta vallen daar bijvoorbeeld niet onder.

 

Goede vetten

Voor bijna alle noten geldt dat ze hoofdzakelijk enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Dat zijn vetzuren die een gunstig effect hebben op het cholesterolniveau, waardoor het risico op hart- en vaatziekten een stuk vermindert. Noten bevatten ook veel eiwitten, vezels en verschillende nuttige mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Door hun hoge vetgehalte bevatten noten veel calorieën, maar voor deze reden hoef je dit tussendoortje niet te laten als je op dieet bent. Dankzij de combinatie van vet en proteïnen vult een hand nootjes sneller de maag dan enige ander voedingsmiddel. Volgens het vakblad American Journal of Clinical Nutrition kunnen noten je zelfs helpen om je honger onder controle te houden, waardoor je minder snel kilo’s aankomt.

 

Beste keuze

In het klassement van gezonde noten gooien amandelen hoge ogen vanwege hun gehalte aan vitamine E, magnesium en natuurlijke antioxidanten. De amandel scoort voorts het hoogst op de hoeveelheid calcium. Met 250 mg calcium per 100 gram is deze noot belangrijk voor wie veganistisch eet. Ook walnoten staan traditioneel hoog in de ranglijst van gezondste noten. Walnoten zitten boordevol antioxidanten, fytosterolen en andere componenten die volgens voorlopige Amerikaanse onderzoeksresultaten gunstig zijn om het risico op borstkanker te verminderen. De grote hoeveelheid omega 3-vetten in walnoten zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Bij Flindall vind je een uitgebreid aanbod van deze supplementen.

 

Pistachenoten

Weinig noten zijn veelzijdiger dan pistachenoten. Ze zijn een uitstekende vervanger voor recepten waar je gehakt moet gebruiken en hebben meerdere gezondheidsvoordelen. Zo is deze lekkernij rijk aan vitamine B6, een essentiële voedingsstof die het lichaam helpt om rode bloedcellen aan te maken. B6 houdt eveneens de lymfeklieren gezond, waardoor de productie van rode bloedcellen beschermd blijft. Pistachenoten zitten ook vol antioxidanten. Bij mensen met diabetes kunnen deze stoffen helpen om het zogeheten glycatieproces te verminderen, een lichamelijke reactie waarbij suikers eiwitten aantasten. Op die manier helpen pistachenoten om deze aandoening onder controle te houden.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels