HomeNieuwsLifestyleMet deze tien tips slaag jij voor je thesis

Met deze tien tips slaag jij voor je thesis

Schrijf je dit jaar een masterproef of een bachelorproef? Dan komt je deadline nu waarschijnlijk in een rotvaart dichterbij. Met deze tien tips behoud je het overzicht en raak je op tijd klaar.

Tip 1

Ben je druk bezig met je onderzoek? Prima! Maar wacht niet met schrijven tot al het praktische werk gedaan is, begin er zo snel mogelijk mee. Schrijven zie je best niet als het laatste puntje op je to-dolijst, maar iets waar je elke dag mee bezig bent.

Tip 2

Moeite om te beginnen? Start met twintig minuten, waarna je mag pauzeren. Eens je begonnen bent, zul je hoogstwaarschijnlijk toch verder werken!

Tip 3

Schrijf niet te informeel en blijf wetenschappelijk. Maar schrijf wél leesbaar. Hou je zinnen helder en je woordenschat begrijpbaar.

Tip 4

Laat je tekst enkele dagen liggen en lees hem opnieuw. Vergeet niet: schrijven is schrappen!

Tip 5

Hou alles wat je leest nauwgezet bij in een overzicht, inclusief de juiste referenties. Zo vermijd je een zenuwinzinking bij het reconstrueren van je bronnenlijst. Gratis software om automatisch een bronnenlijst te genereren: mendeley.com.

Tip 6

Verwaarloos je promotor niet – hij of zij heeft alle geheimen in handen om je eindwerk tot een goed einde te brengen. Breng je begeleider dus af en toe een bezoekje.

Tip 7

Werk luidop! Vertel over je werk aan iedereen die het wil horen. Dat helpt om je verhaal helder en gestructureerd te maken. Doe de test: kan jij je thesis in een paar zinnen uitleggen aan iemand die er niets vanaf weet?

Tip 8

Back-up – Back-up – Back-up … op verschillende plaatsen.

Tip 9

In een abstract geef je kort het doel, de problematiek, de gebruikte methode, de resultaten en de analyse van je onderzoek mee – en dat allemaal in het Engels… Moet je een abstract schrijven? Don’t sweat, online vind je een aantal standaardformuleringen die je op weg helpen: scriptieprijs.be/een-abstract-schrijven.

Tip 10

Zelfs de beste auteurs hebben een eindredacteur. Laat alles nalezen – door zoveel mogelijk mensen. Wist je trouwens dat de VRT, De Standaard en de KU Leuven een slimme schrijfassistent hebben ontwikkeld? Die tilt je tekst in een paar klikken naar een hoger niveau: schrijfassistent.be

Heb je je thesis afgewerkt? Proficiat! Laat het resultaat geen stof vergaren in een (digitaal) archief. Dien je thesis in voor de Vlaamse Scriptieprijs: zo breng je je thesis onder de aandacht én maak je bovendien kans op geldprijzen tot 2.500 euro. Veel succes!

Meer tips: scriptieprijs.be/thesistips

Het bericht Met deze tien tips slaag jij voor je thesis verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels