HomeNieuwsLifestyleIs af en toe een sigaretje roken ook levensgevaarlijk?

Is af en toe een sigaretje roken ook levensgevaarlijk?

“Ik rook maar af en toe, dus kan het geen kwaad”, wordt maar al te vaak verondersteld. Maar klopt dat ook?

Slecht nieuws voor de gelegenheidsrokers onder ons. Een sigaretje voor de gezelligheid kan smaken, maar – en eigenlijk wisten jullie dat diep vanbinnen al – ook die enkele trekjes per week kunnen je gezondheid ernstig schaden. “Of je veel of weinig rookt, maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je giftige stoffen inhaleert. Ook gelegenheidsrokers lopen dus een gezondheidsrisico. De enige veilige manier om te roken, is door niet te roken”, waarschuwt Dr. Richard Russell, medisch adviseur van de British Lung Foundation.

Kortademig

Uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol is gebleken dat elke sigaret elf minuten van je leven kost. De voornaamste redenen? Ten eerste is een roker veel vatbaarder voor longinfecties, en bij rokers duren dergelijke kwalen doorgaans langer dan bij niet-rokers. Ten tweede heeft roken een impact op je ademhalingsstelsel. “Sigarettenrook beschadigt de voeringen en wanden van het longweefsel, waardoor de wanden afbreken en dat leidt tot kortademigheid”, klinkt het.

Rimpels

Alsof dat nog niet voldoende is, heeft roken ook een negatieve invloed op je uiterlijk. “Wanneer je een sigaret rookt, inhaleer je meer dan 5.000 chemicaliën, waaronder teer en nicotine. Deze gifstoffen kunnen cellulitis veroorzaken”, aldus Dr Russell. Roken zorgt er ook voor dat je huid sneller veroudert. “Roken zorgt ervoor dat er minder zuurstof naar je huid gaat. Daardoor gaat je huid er grauw uit zien. Rokers krijgen ook sneller te maken met rimpels, vooral rond de ogen en de mond”, klinkt het nog.

Het bericht Is af en toe een sigaretje roken ook levensgevaarlijk? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels