HomeNieuwsLifestyleIN BEELD. Alcohol is een aanslag op je tanden

IN BEELD. Alcohol is een aanslag op je tanden

We weten allemaal dat frisdrank niet zo gezond is voor onze tanden, maar nu blijkt dat alcohol voor een bijna even grote aanslag zorgt. Dat verklaart een Australische tandarts, maar hij geeft ook tips om je gebit te beschermen. 

Lewis Ehrlich waarschuwt voor de gevaren van alcohol. “We hebben allemaal al gehoord van tandbederf, maar de meesten hebben nog niet gehoord van tanderosie”, schrijft de tandarts op Facebook. “Dat gebeurt als zuren je tanden beginnen op te lossen.”

Tanderosie komt voor als de pH-waarde zakt tot onder 5.5. Volgens Ehrman komt ongeveer 30% van de mensen in aanraking met tanderosie. Om zijn uitleg kracht bij te zetten, toont hij een microscopische foto van het tandoppervlak na het drinken van water. “De pH-waarde is ongeveer 7. Het oppervlakte is glad en intact. Dat is hoe het moet zijn.”

Foto Facebook/Dr Lewis Ehrlich 

De volgende foto toont het tandoppervlak na het drinken van een suikervrije wodka cruiser. Dat drankje heeft een pH-balans van 3.2. “Er zijn meer gaten te zien dan in een Zwitsere kaas.”

Foto Facebook/Dr Lewis Ehrlich

De laatste foto toont je tanden na het drinken van een gin-tonic. Dat drankje heeft een pH-balans van 2.2. Er zijn duidelijk meer gaten te zien dan op de twee vorige foto’s.

Foto Facebook/Dr Lewis Ehrlich

Ehrlich waarschuwt iedereen dat je maar één set volwassentanden krijgt en je er dus zorg voor moet dragen. “Als deze drankjes het hardste deel van je lichaam kunnen oplossen, is het beangstigend wat het met de rest kan doen.”

Tips

Hij raadt aan bruiswater en gezoete drankjes te vermijden indien mogelijk. Als je ze toch wil, drink ze dan door een rietje en spoel het door met een glas water. Wacht daarna minstens een halfuur alvorens je tanden te poetsen. Het helpt ook om wat gezond voedsel bij de hand te houden, dat stimuleert de speekselproductie en beschermt je gebit.

Het bericht IN BEELD. Alcohol is een aanslag op je tanden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels