HomeNieuwsLifestyleDankzij deze vier gouden tips haal je het beste uit je parfum

Dankzij deze vier gouden tips haal je het beste uit je parfum

Je spuit parfum op je polsen, daarna druk je ze tegen elkaar en wrijf je ermee langs je nek. Herkenbaar? Deze veelgebruikte manier om parfum aan te brengen doet volgens een parfumexpert geen goed aan de geur.

Met de feestdagen in aantocht komen de geurtips van parfumeur Francis Kurkdijan als geroepen. Hoewel zijn naam wellicht niet meteen een belletje doet rinkelen, is de kans groot dat zijn werk in je badkamerkastje staat. Kurkdjian is één van de bekendste parfumeurs ter wereld. Hij maakte onder meer parfums voor Jean-Paul Gaultier, Burberry, en Nina Ricci. Daarnaast heeft hij zijn eigen parfumlabel.

Wrijf niet

Je doet het bijna onbewust: je polsen tegen elkaar drukken of in je nek wrijven als je parfum hebt aangebracht. “Dat is heel slecht”, zegt Kurkdjian, “De wrijving warmt de huid op, waardoor er natuurlijke enzymen vrijkomen die de geur veranderen. Om het hele aroma langer te kunnen behouden, moet je gewoon sprayen en de vloeistof laten intrekken. Doe verder niets.”

Bewaar parfum niet in je badkamer

“Net zoals je een fles champagne niet in de zon bewaart, doe je dat ook niet met een flesje parfum”, aldus Kurkdjian. Maar ook de badkamer is niet ideaal: in een vochtige omgeving worden citrusnoten in een geur minder fris. Idealiter bewaar je je geurflesje in het doosje, droog en op kamertemperatuur. Temperatuurschommelingen zouden chemische reacties tussen de ingrediënten veroorzaken, waardoor het parfum sneller veroudert.

Koop kleinere verpakkingen

Als je je parfum niet elke dag gebruikt, koop je beter niet meteen een grote fles. In een halfvol flesje kan zuurstof de moleculen van de geur afbreken en de compositie veranderen. “Koop daarom kleinere flesjes en bewaar ze maximum drie maanden”, adviseert Kurkdijan.

Gebruik je hoofd

Ook de plaats waarop je parfum spuit, speelt een belangrijke rol. “Het is essentieel dat je parfum aanbrengt op zones waar lucht aan kan, zoals je nek of je polsen” Let tenslotte ook op de warmtegraad. Bij warme temperaturen breng je de geur beter niet direct op je lichaam aan, omdat zweet het aroma sneller doet verdwijnen. In dat geval spuit je beter een mist van parfum op je haar.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels