HomeNieuwsLifestyleAHA! Daarom moet je nuchter zijn voor een medische ingreep

AHA! Daarom moet je nuchter zijn voor een medische ingreep

Wie weleens onder het mes is gegaan, is er vast van op de hoogte: voor je medische ingreep mag je eten noch drinken. Voor sommige mensen is dat een fluitje van een cent, maar anderen vinden het een hele uitdaging om bijvoorbeeld ’s ochtends niet te ontbijten. Vooral als je voor een pietluttigheid geopereerd moet worden, lijkt het absurd om nuchter te moeten blijven, maar daar is nochtans een goede reden voor.

Niet eten voor je onder het mes gaat is één van die dingen in het leven die je gewoon accepteert. Het is nu eenmaal zo en vragen stellen lijkt nutteloos. Maar eens je er iets langer bij stilstaat, vraag je je misschien toch af waarom je nu precies nuchter moet zijn om geopereerd te worden aan je kleine teen.

Overgeven

Vanaf middernacht mag je eten noch drinken. Wellicht is dat het advies dat je op voorhand van je dokter te horen kreeg en waar je je – hopelijk – ook aan hebt gehouden. En voor sommige ingrepen lijkt het logisch om je maag even een pauze te gunnen, al was het maar om de dokter enkele onfrisse taferelen te besparen tijdens de operatie. Nochtans is dat niet de reden waarom je gevraagd wordt om nuchter aan de operatietafel te verschijnen. Dat heeft namelijk te maken met de neveneffecten van de verdoving. Wanneer je lichaam artificieel in slaap wordt gebracht, heb je onder andere de neiging om te hoesten. Dat is op zich natuurlijk geen probleem, ware het niet dat het risico ook bestaat dat je daardoor moet overgeven. Wat er op zijn beurt dan weer voor kan zorgen dat je stikt in je eigen braaksel. Door een tijdje voor je operatie niets te eten of te drinken, is de kans veel kleiner dat je laatste maaltijd weer naar boven komt en je op een niet zo glamoureuze manier aan je einde komt. Laat die zak chips dus voor wat hij is en kom ook maar niet in de verleiding om toch een glaasje fruitsap te drinken net voor je richting het ziekenhuis vertrekt.

Het bericht AHA! Daarom moet je nuchter zijn voor een medische ingreep verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels