HomeNieuwsBizarSpanje telt voor het eerst meer varkens dan Spanjaarden

Spanje telt voor het eerst meer varkens dan Spanjaarden

In Spanje lopen voor het eerst meer varkens rond dan Spanjaarden. Dat blijkt uit gegevens van het Spaanse milieu-agentschap. In totaal is de varkenspopulatie 50 miljoen sterk, dat zijn er 3,5 miljoen meer dan het inwonersaantal van het land. De cijfers verontrusten natuurorganisaties.

Als varkens ooit beslissen om een revolutie te starten, zitten ze in Spanje met een groot probleem. Uit een rapport van het Spaanse milieu-agentschap blijkt dat er de dieren de Spanjaarden voor het eerst in aantal overtreffen. De populatie varkens is het afgelopen jaar met 9 miljoen toegenomen tot 50 miljoen. Het bevolkingsaantal van Spanje is 46,5 miljoen. Vorig jaar produceerde het land 4 miljoen ton aan varkensproducten, die samen goed waren voor een opbrengst van 6 miljard euro.

Evenveel water als drie steden samen

Het toenemende aantal varkens maakt de natuurorganisaties in het land ongerust. Ze vrezen voor de impact van de kweek op het milieu. Zo drinkt elk varken ongeveer 15 liter water per dag. Opgeteld verbruikt de sector zo meer dan de steden Zaragoza, Sevilla en Alicante samen. De nitraten die in de uitwerpselen van de dieren zitten, tasten ook het grondwater aan, stelt The Guardian.

Spanje heeft een lange geschiedenis met varkensvlees die helemaal teruggaat tot de Romeinen, maar de laatste tijd hebben enkele schandalen omtrent voedselveiligheid het authentieke imago van de industrie schade toegebracht. “Wanneer je niet in staat bent om een industrie te controleren die een verleden van fraude heeft, dan is dit het resultaat”, zegt Francisco Espárrago, een producent van jamon iberico de bellota. Ook het aantal stakingen tegen de werkomstandigheden in de slachterijen neemt toe.

Het bericht Spanje telt voor het eerst meer varkens dan Spanjaarden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels