HomeNieuwsBizarSlechteriken in kinderboeken zijn zo goed als altijd mannelijk

Slechteriken in kinderboeken zijn zo goed als altijd mannelijk

Mannelijke personages nemen in kinderboeken vaker het voortaan, vooral als het gaat over de rol van de slechterik. Het zijn ook overwegend mannen die tekst krijgen in de verhalen.

In de populairste, Engelse kinderboeken van 2017 waren er acht keer meer mannelijke slechteriken dan vrouwelijke personages met slechte bedoelingen. Dat concludeert The Guardian na een grondige analyse van de 100 meest verkochte boeken voor kinderen. Enkel in ‘Peppa and her Golden Boots’ was één vrouw verantwoordelijk voor alle kwaadaardigheid in het boek.

Drie mannen per twee vrouwen

Van alle hoofdpersonages was twee derde mannelijk. Bij de personages die tekst kregen, werd dezelfde verhouding teruggevonden. In de helft van de verhalen in de top 100 liepen er meer mannen dan vrouwen rond. Gemiddeld waren er drie mannen per twee vrouwelijke personages. Soms liep die verhouding ook op. Zo vertelt ‘Mr Men in London’ uit 2015 een verhaal over 13 mannelijke personen en 2 vrouwelijke.

«Ik ben niet verrast door het resultaat van het onderzoek», reageert auteur Lauren Child bij The Guardian. «Als jongens de hoofdrollen krijgen in kinderboeken, zowel de goede als slechte rollen, en meisjes zijn de hulpjes, geeft dat kinderen een beeld mee van hoe de wereld is of zou moeten zijn. We zien het resultaat daarvan in films en op televisie.» Het onderzoek toont ook aan dat 40% van de personages met een geslacht menselijk waren. De anderen waren bijvoorbeeld dieren, krijtjes, groenten of skeletten.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels