Vind ons op

Zita

Noord-Korea ziet in Netflix-sensatie ‘Squid Game’ «bewijs dat kapitalisme niet werkt»

Bizar

Noord-Korea ziet in Netflix-sensatie ‘Squid Game’ «bewijs dat kapitalisme niet werkt»

Dé Netflix-sensatie van het moment, het Zuid-Koreaanse ‘Squid Game’, is ook Noord-Korea niet ontgaan. Het communistische buurland ziet in de tv-serie «het bewijs dat kapitalisme niet werkt», aldus een door de staat beheerde website.

«Men zegt dat ‘Squid Game’ een eye-opener is voor mensen: zij zien nu pas de trieste realiteit van de beestachtige Zuid-Koreaanse maatschappij, waarin burgers tot extreme competitie gedreven worden en hun menselijkheid ontnomen wordt», zo berichtten de Noord-Koreaanse staatsmedia. De serie toont hoe «honderden mensen tot een hels leven veroordeeld zijn en een ondraaglijke schuldenlast torsen», klinkt het nog.

De Noord-Koreaanse propagandawebsite gaat vervolgens nog een stapje verder: «In de Zuid-Koreaanse maatschappij stijgt het aantal verliezers in competitieve takken als vastgoed en beurshandel dramatisch. (…) ‘Squid Game’ toont de realiteit van een wereld waarin mensen enkel beoordeeld worden op basis van geld. Een ongelijke maatschappij, waarin de sterken de zwakkeren uitbuiten.»

Best bekeken Netflix-serie

De kritiek van Noord-Korea – waar overigens geen Netflix is – aan het adres van zijn kapitalistische buur past in een lange traditie van afkeuring voor het westerse model.

‘Squid Game’ werd onlangs de best bekeken Netflix-reeks ooit op het streamingplatform. De populariteit van ‘Squid Game’ nam zulke proporties aan in Zuid-Korea, dat het land Netflix aangeklaagd heeft voor de uit de pan swingende netwerkkosten wegens de piek in internetactiviteit.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/entertainment/noord-korea-ziet-netflix-sensatie-squid-game-bewijs-dat-kapitalisme-niet-werkt

Meer in Bizar

To Top