HomeNieuwsBizarLuguber: deze achtbaan is ontworpen om je te doden (video)

Luguber: deze achtbaan is ontworpen om je te doden (video)

Jij besterft het misschien ook van angst wanneer je in het rollercoasterwagentje op de eerste klim, net voor de steile val de diepte in, naar de begane grond tuurt. Gelukkig blijkt die doodsangst na een dol ritje vol kriebels in de buik steeds nergens voor nodig. Maar in deze achtbaan zet je je maar beter wél schrap voor de komst van Pietje de Dood: hij is speciaal ontworpen om iemand op een ‘menselijke’ manier te doden.

Voor alle duidelijkheid: de achtbaan bestaat niet echt, maar is slechts een idee van voormalige pretparkwerknemer Julijonas Urbonas. Hij bedacht de rollercoaster in 2010, toen hij doctoreerde aan het Royal College of Arts. «De inzittende wordt onderworpen aan een reeks intensieve bewegingselementen die verschillende unieke ervaringen veroorzaken: van euforie tot spanning, en van tunnelvisie tot bewustzijnsverlies en uiteindelijk de dood», schreef hij destijds op zijn blog.

En nu in mensentaal: hoe zou de hypothetische ‘achtbaan van de euthanasie’ ervoor zorgen dat je op een ‘menselijke’ manier sterft? Het geheim is een reeks loops en de G-krachten die die veroorzaken. De G-krachten duwen je bloed weg van je hersenen, waardoor je eerst bewusteloos wordt. Naarmate je karretje door steeds meer loops wordt gestuwd, zullen je hersenen uiteindelijk afsterven door zuurstoftekort.


Of hoe Urbonas het uitlegt: «De middelpuntvliedende kracht drijft het wagentje omhoog, en je zit letterlijk vastgepind op je zitje. Je billen worden zo hard tegen de stoel gedrukt dat je hele lichaam bijna geïmmobiliseerd is. Ademen vereist meer inspanning, omdat de ribben en de rest van de interne organen naar beneden worden getrokken, waardoor lucht uit de longen wordt geleegd.»

«Maar hoogstwaarschijnlijk ben je dan al bewusteloos, omdat deze kracht het bloed naar de onderste ledematen van het lichaam stuwt, waardoor zuurstoftekort in de hersenen ontstaat.» Zin in een ritje?

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/luguber-deze-achtbaan-ontworpen-om-je-te-doden-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels