HomeNieuwsBizarKapotte, met mos begroeide beelden uit tuin blijken plots fortuin waard: «We...

Kapotte, met mos begroeide beelden uit tuin blijken plots fortuin waard: «We hadden geen flauw idee» (foto)

De beste dingen komen vaak wanneer je ze het minst verwacht. Werkelijk niemand had in de gaten dat de vieze, met mos begroeide en kapotte sfinxbeelden in de tuin van een Brits koppel veel meer dan een paar honderd euro waard zouden zijn. Maar uiteindelijk hielden de twee gepensioneerden er een goedgevulde bankrekening aan over.

Omdat het echtpaar uit het Oost-Engelse Clare ging verhuizen, deden ze een aantal oude spullen van de hand. Daaronder ook de twee sfinxen die in hun achtertuin mos stonden te vergaren. In goede staat waren ze duidelijk niet: naast hun verweerde uitzicht was een van de twee beelden ook ooit gebroken , waarna een lokale bouwvakker de stukken met cement aan elkaar had gebricoleerd. Toen het gepensioneerde koppel de sfinxen aanbood aan veilingshuis Mander Auctions, hadden ook de professionals niet in de gaten dat het mogelijk om kostbare stukken ging. Door hun slechte staat en het feit dat het koppel ze vijftien jaar geleden voor 300 pond (zo’n 356 euro) had gekocht, schatte veilingmeester James Mander de waarde van de twee beelden op 500 Britse pond (zo’n 592 euro).

(Lees verder onder de foto.)

Mander Auctions

Geen replica’s

Maar toen de veiling begon, dikte de prijs al snel aan. Het veilinghuis dacht dat de sfinxen replica’s waren uit de 18e of 19e eeuw, maar de bieders en hun experts zagen er echte Egyptische exemplaren in van wel 5.000 jaar oud. Of dat ook echt zo is, moet nog bevestigd worden, maar uiteindelijk kocht een internationaal kunstbureau de beelden voor 195.000 Britse pond (zo’n 231.000 euro). Heel wat meer dan dat iedereen had verwacht, dus. «Er was van tevoren wel wat belangstelling voor de beelden, maar we hadden geen flauw idee wat ze waard zouden zijn», geeft veilingmeester Mander toe in Britse media. «Het was een van de recordveilingen op een provinciale veiling dit jaar.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/kapotte-met-mos-begroeide-beelden-uit-tuin-blijken-plots-fortuin-waard-we-hadden-geen-flauw-idee-foto

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels