HomeNieuwsBizarEuropese microgolfovens stoten evenveel CO2 uit als 7 miljoen auto’s

Europese microgolfovens stoten evenveel CO2 uit als 7 miljoen auto’s

Kant-en-klare maaltijden zijn niet goed voor je gezondheid, maar ook niet voor het milieu. Uit Brits onderzoek blijkt dat microgolfovens in Europa alleen al jaarlijks evenveel CO2 uitstoten als 7 miljoen auto’s.

Niet toevallig gaat het om een onderzoek van de Universiteit van Manchester. Van alle Europese landen is Groot-Brittannië veruit de grootste afnemer van kant-en-klare maaltijden, en dus ook de ongekroonde microgolfkampioen.

Drie grote gascentrales

Los van mogelijke gezondheidsproblemen is dat ook voor het milieu geen goede zaak, zo waarschuwt hoofdonderzoeker Alejandro Gallego-Schmid. Jaarlijks stoten microgolfovens in Europa evenveel koolstofdioxide uit als zeven miljoen auto’s, goed voor 8 miljoen ton CO2 die in de atmosfeer gepompt wordt. Nog anders gesteld: per uur verbruiken ze in Europa 9,4 terawatt aan elektriciteit, wat neerkomt op de energieproductie van drie grote gascentrales.

Dat de toestellen zo vervuilend zijn, heeft te maken met de materialen waaruit ze gemaakt zijn. Ook de afgedankte ovens zijn een groot probleem. Zo gaan microgolfovens tegenwoordig minder lang mee dan pakweg twintig jaar geleden. Waar de gemiddelde ‘levensverwachting’ toen 10 à 15 jaar was, is dat tegenwoordig slechts 6 à 8 jaar.

Afgedankte toestellen

“Veel mensen kopen een nieuw toestel voor het oude is opgebruikt. Het gevolg is dat afgedankte elektrische toestellen, zoals microgolfovens, een toenemend afvalprobleem zijn wereldwijd”, waarschuwt Gallego-Schmid.

De wetenschappers pleiten voor een bewuster gebruik van de toestellen, die overigens nog altijd in de lift zitten. Tegen 2020 zouden er in Europa zo’n 135 miljoen in gebruik zijn.

“Aangezien microgolfovens de meest verkochte ovens zijn in de Europese Unie, is het belangrijk dat we stilstaan bij de impact die ze hebben op het gebruik van grondstoffen en de afvalberg”, klinkt het.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels