HomeNieuwsVanaf morgen extra veel Vlaamse muziek op de radio

Vanaf morgen extra veel Vlaamse muziek op de radio

De VRT-radiozenders Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel en Klara en ook tv-zender Eén hebben een reeks nieuwe programma’s en initiatieven in het leven geroepen om muziek van Vlaamse artiesten extra airplay te geven. De openbare omroep wil zo naar eigen zeggen dé motor zijn voor de Vlaamse muzieksector.

Door de coronacrisis heeft de VRT noodkreten opgevangen van de Vlaamse muzieksector. “Vooral de gevolgen van het compleet stilvallen van het livecircuit is ongezien: alle optredens worden afgelast terwijl dat een onontbeerlijke inkomstenbron is voor heel veel artiesten”, legt algemeen muziekcoördinator Gerrit Kerremans uit. “Als publieke omroep met verschillende radionetten kan de VRT de Vlaamse muzieksector extra ondersteunen door hun muziek vaker te spelen dan anders.”

Auteursrechten

Volgens Kerremans kunnen auteurs, componisten en muzikanten meer inkomsten genereren via hun auteursrechten. “Met ons dagelijks aanbod waren we al een belangrijke ondersteuner van de Vlaamse muzieksector. Door als het ware meer ’gas te geven’, meer muziek uit Vlaanderen te spelen, geven we de Vlaamse artiesten extra zuurstof die ze in deze barre tijden letterlijk broodnodig hebben. Het spreekt voor zich dat wanneer de livesector weer opstart, we ons partnerschap met talloze festivals, muziekclubs, concerthuizen en eventorganisatoren meer dan ooit zullen waarmaken.”

Elk net zijn eigen profiel

“Muziek is de motor van radio en onze radionetten hebben het hele jaar door uitgesproken aandacht voor muziek van hier”, benadrukt Els Van de Sijpe, manager VRT Radio. “Nu artiesten het moeilijk krijgen, schieten onze radiocollega’s meteen in actie bij het bedenken van ideeën en programma’s. De oproep om nog meer muziek van en door Vlaamse artiesten te spelen, moesten ze dan ook maar een keer horen. Elk radionet heeft zijn eigen muziekprofiel en allemaal samen kunnen we de hele Vlaamse muzieksector ondersteunen.”

Het bericht Vanaf morgen extra veel Vlaamse muziek op de radio verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels