HomeNieuwsElektrische fiets boomt bij pendelaars

Elektrische fiets boomt bij pendelaars

Een op de drie Vlamingen met een elektrische fiets kocht die aan voor woon-werkverkeer. Dat blijkt uit de resultaten van de Mobiliteitsbarometer van mobiliteitsvereniging VAB.

Daarmee is in drie jaar tijd het aantal Vlamingen met een elektrische fiets gestegen van 6% naar 15%. In 2015 waren de 65-plussers nog de belangrijkste gebruikers van de elektrische fiets, maar de actieve beroepsbevolking haalt hen in.

Alternatief voor auto

Toch is er volgens VAB nog veel ongebruikt potentieel voor de elektrische fiets als alternatief voor de auto. “De uitdaging van de werkgevers is daarom om automobilisten te doen overstappen op alternatieven”, zegt VAB. “Het openbaar vervoer is voor velen geen optie. Daarom heeft de elektrische fiets het grootste potentieel om het autogebruik te doen dalen.”

De fietsvergoeding is een belangrijke reden om over te schakelen naar de fiets, maar vandaag krijgt slechts 52% van de fietsgebruikers die vergoeding. Slechts 38% krijgt de maximale fietsvergoeding van 23 eurocent per kilometer.

Met de maximale fietsvergoeding kan een degelijke elektrische fiets bij een dagelijkse woon-werkafstand van 10,8 kilometer enkele rit al op anderhalf jaar terugverdiend worden.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels