HomeNieuwsDrie tips om je huis binnen mum van tijd schoon te krijgen

Drie tips om je huis binnen mum van tijd schoon te krijgen

Schoonmaken vindt vrijwel niemand leuk. Er zijn nog zo veel andere dingen die je liever zou willen doen. Lekker erop uit, genieten van je vrije tijd of nog een laatste hand leggen aan het werk. Het huishouden schiet er dan ook al snel bij in. Toch is het belangrijk voor zowel het wooncomfort als de gezondheid om het huis goed te onderhouden. En geloof ons, dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten!

Met slechts een kwartier tot maximaal een uur per dag, zorg jij ervoor dat jouw woning er altijd haarfijn uitziet. Benieuwd hoe je dit dan aanpakt? Maak dan voortaan gebruik van de volgende drie tips en ontdek zelf het verbluffende resultaat.

1.      Maak duidelijke taken

Wat versta jij onder een schoon huis? Dit is voor iedereen anders. Sommige mensen zien graag dat elk kastje van binnen en buiten opgeruimd en schoon is, anderen vinden het al prima als het er opgeruimd uitziet en in elk geval de vloer netjes is. Vraag jezelf daarom allereerst af wat jij belangrijk vindt aan een schoon huis. Maak vervolgens duidelijke taken die nodig zijn om dit dag in, dag uit te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het laminaat schoonmaken, wc schoonmaken, vaat opruimen, vaatwasser leegruimen, kookeiland afnemen met een doekje, opruimen in huis, enzovoorts.

Verdeel deze taken vervolgens weer onder een aantal categorieën. Denk hierbij aan taken die dagelijks of juist wekelijks uitgevoerd moeten worden. Het dweilen van de vloer hoeft bijvoorbeeld meestal niet dagelijks gedaan te worden. Dit terwijl je wel dagelijks de vaat doet en een doekje door het toilet haalt.

Zorg er voor dat alle taken duidelijk zijn en schrijf deze op een groot vel of whiteboard. Op die manier is het zowel voor jou als de rest binnen het gezin duidelijk wat er gedaan moet worden. Meer structuur is ongelooflijk belangrijk voor het eindresultaat.

2.      Geef jezelf enkele minuten per ruimte

Perfectionisme kan erg vervelend zijn als je weinig tijd hebt om schoon te maken. Daarom is het belangrijk om jezelf een persoonlijke taak mee te geven. Bijvoorbeeld door slechts enkele minuten per ruimte uit te trekken. Een maximum van tien minuten per ruimte. Kies hierbij slechts enkele ruimtes waar jullie de meeste tijd in doorbrengen. Zo ben je dagelijks niet meer dan tientallen minuten kwijt om even snel alles op te ruimen. Zo is het voor het zicht netjes.

3.      Verdeel de taken onder het gezin

In nog heel veel huishoudens is het de vrouw die het meeste werk binnen het huishouden op zich neemt. Dit terwijl vrouwen door de jaren heen ook steeds meer zijn gaan werken. Het is dan ook gek dat de man en de kinderen niet meer zijn gaan doen om voor een eerlijkere verdeling van taken te zorgen. Langzaam zien we in steeds meer gezinnen een eerlijkere verdeling, maar nog lang niet overal. Is dit bij jou ook nog niet het geval? Maak hier dan direct werk van. Maak een planning op basis van beschikbaarheid. Wie thuis is, gaat hiermee aan de slag. Ongeacht wie dit is. Zo versterk je niet alleen het verantwoordelijkheidsgevoel van je gezin, maar zorg je er ook voor dat er meer vrije tijd overblijft om als gezin door te brengen. 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels