HomeNieuwsActualiteitReacties op overlijden Gorbatsjov blijven binnenstromen

Reacties op overlijden Gorbatsjov blijven binnenstromen

De reacties op het overlijden van ex-Sovjetleider Michail Gorbatsjov blijven binnenstromen. Zo noemde de Amerikaanse president Joe Biden de Rus «een uitzonderlijke leider» die heeft gezorgd voor «een veiligere wereld». Gorbatsjov overleed op 91-jarige leeftijd in het ziekenhuis na een slepende ziekte. Hij zal worden begraven naast zijn vrouw Raisa, die al in 1999 overleed.

Zijn daden waren die van een leider «die over voldoende verbeeldingskracht beschikte om te zien dat een andere toekomst mogelijk was en die de moed had om zijn hele carrière op het spel te zetten om die (toekomst) te verwezenlijken. Het resultaat was een veiligere wereld en meer vrijheid voor miljoenen mensen», reageerde Biden.

Ook de Britse premier Boris Johnson roemde de historische nalatenschap van de overleden Russische Nobelprijswinnaar voor de vrede. «Ik heb altijd bewondering gehad voor de moed en integriteit die hij aan de dag legde om de Koude Oorlog tot een vreedzaam einde te brengen», schreef Johnson dinsdagavond laat op Twitter. «In een tijd van Poetin’s agressie in Oekraïne, blijft zijn onvermoeibare inzet voor het openen van de Sovjetsamenleving een voorbeeld voor ons allen», aldus nog Johnson.


De Franse president Emmanuel Macron bracht in de nacht van dinsdag op woensdag eveneens hulde aan Gorbatsjov en bedankte hem voor zijn engagement. «Zijn inzet voor vrede in Europa veranderde onze gemeenschappelijke geschiedenis», luidde het.


De Nederlandse premier Mark Rutte stelde op zijn beurt dat de wereld met het overlijden van Gorbatsjov «een moedig hervormer met immense invloed op de geschiedenis» is verloren. «Als wegbereider van zowel het einde van de Koude Oorlog als de wapenwedloop kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede», aldus Rutte op Twitter. «Mijn gedachten zijn bij zijn nabestaanden.»

Eerder reageerden onder andere ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Russische president Vladimir Poetin al.


Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/reacties-op-overlijden-gorbatsjov-blijven-binnenstromen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels