HomeNieuwsVluchtmisdrijf blijft hardnekkig probleem

Vluchtmisdrijf blijft hardnekkig probleem

Terwijl er steeds minder verkeersongevallen met doden of gewonden zijn, blijft het aantal dergelijke ongevallen waarbij de dader op de vlucht slaat stabiel. Dat blijkt uit cijfers van het instituut voor verkeersveiligheid VIAS.

In 2018 gebeurden er 4.433 ongevallen met doden of gewonden waarbij vluchtmisdrijf werd gepleegd. Dat aantal is de laatste tien jaar nagenoeg stabiel gebleven (4.455 in 2009), hoewel het totale aantal letselongevallen over die periode daalde. Het aandeel van vluchtmisdrijf bij letselongevallen steeg daardoor op tien jaar tijd met 23,2%: in 2009 werd vluchtmisdrijf geregistreerd in 9,4% van de letselongevallen, in 2018 ging het om 11,5%.

Vooral in het Brussels Gewest

Het aantal doden bij ongevallen met vluchtmisdrijf nam daarentegen wel af sinds 2009, met 23,8% tot 16% in 2018. Ook hier is wel op te merken dat de daling van het aantal doden kleiner was dan bij alle ongevallen (-37%). Bovendien was de daling niet systematisch: tussen 2010 en 2014 was er een stijging van het aantal doden bij vluchtmisdrijf. In 2017 was er een sterke daling van het aantal doden, die zich vorig jaar voortzette.

Volgens de cijfers van VIAS komt vluchtmisdrijf vooral in het Brussels Gewest bij een groot deel van de letselongevallen voor (15,9% in 2018). In Vlaanderen sloeg de dader vorig jaar bij 11,8% van de letselongevallen op de vlucht, in Wallonië ging het om 9,3%. De toename van het aandeel van vluchtmisdrijf bij letselongevallen gebeurde wel gelijkmatig in de drie gewesten.

Dader geeft zich aan

Het Brussels parket laat ook weten dat de verdachte van het dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf dat zondagochtend om 04.45 uur plaatsvond op de Kruidtuinlaan in de buurt van Rogier, zich bij de politie heeft aangegeven. Het gaat om een man, A.M. geboren in 1995, die al gekend is bij de politiediensten en justitie maar niet in recidivestatus verkeert. Hij werd van zijn vrijheid beroofd.

Eerder was al bekendgemaakt dat het voertuig waarmee het dodelijk ongeval veroorzaakt werd teruggevonden was op de Helihavenlaan in Brussel. Dat is enkele straten verder dan de plek van de botsing. Bij het ongeval liet een 21 jarige Roemeense man, die in Brussel woonde, het leven toen hij te voet de Kruidtuinlaan overstak.

Het bericht Vluchtmisdrijf blijft hardnekkig probleem verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels