HomeNieuwsStijgende trend lijkt te kalmeren, maar Steven Van Gucht waarschuwt ons

Stijgende trend lijkt te kalmeren, maar Steven Van Gucht waarschuwt ons

De coronacijfers lijken te stabiliseren. Dat is goed nieuws, al benadrukt viroloog Steven Van Gucht dat we er nog lang niet zijn en dat de komende periode cruciaal is.

De afgelopen week werden er gemiddeld 2.523 nieuwe gevallen per dag vastgesteld. Dat is een stijging van zeven procent op weekbasis. Enkele dagen geleden stegen de besmettingen nog tweemaal zo snel. De stijgende trend lijkt daarmee voorlopig gebroken. “De besmettingscijfers nemen nog licht toe, maar toch minder snel dan enkele dagen geleden. De stijgende trend lijkt daarmee voorlopig te kalmeren. Ook het aantal ziekenhuisopnames (182, dus -0%) en overlijdens (91, dus -3%) blijft stabiel. We doen het daarmee merkelijk beter dan vele andere Europese landen. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat we nog steeds op een hoog besmettingsniveau zitten met een hoog aantal dagelijkse ziekenhuisopnames en een aanzienlijke belasting van onze ziekenhuizen”, verduidelijkt Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano.

Vaste kring

Van Gucht waarschuwt echter dat de betere cijfers snel kunnen omslaan als we ons tijdens de feestdagen niet aan de coronamaatregelen houden. “De komende periode van rust en bezinning kan deze trend verder bespoedigen. Dat is natuurlijk op voorwaarde dat we deze periode vooral binnen onze vaste kring doorbrengen. Dus opgelet: als we afspreken met mensen die we lang niet meer gezien hebben, dan kan het virus immers nieuwe bruggetjes maken en opnieuw doorstoten naar families of groepen van mensen waar het virus nog niet gecirculeerd heeft. Dat heet ‘social mixing’”, besluit hij.

Het bericht Stijgende trend lijkt te kalmeren, maar Steven Van Gucht waarschuwt ons verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels