HomeNieuwsOnderzoekers verzamelen uitwerpselen van neushoorns om uitsterving te voorkomen

Onderzoekers verzamelen uitwerpselen van neushoorns om uitsterving te voorkomen

Het is al langer gekend dat de neushoorn bijna uitgestorven is. Om uitsterving te voorkomen en te achterhalen waarom er zo weinig neushoorns geboren worden, verzamelt een onderzoeksteam uit het Verenigd Koninkrijk de uitwerpselen van zwarte neushoorns.

Het onderzoek kreeg de ludieke naam ‘Saving species with faeces’ (Soorten redden met uitwerpselen) mee en is een samenwerking tussen de Britse Chester Zoo en de Universiteit van Manchester. De onderzoekers kregen een budget van 1,2 miljoen euro en focussen voornamelijk op de zwarte neushoorn, een soort die ook met uitsterven is bedreigd.

Vaak uitwerpselen verzamelen

De Chester zoo organiseerde met succes een kweekprogramma voor de zwarte neushoorn. Hun uitwerpselen blijken nu waardevolle informatie te bevatten over de gezondheid van de neushoorn, zoals het stressniveau. “We moeten vaak uitwerpselen verzamelen om onderzoek te doen naar de gezondheid van dieren”, zegt professor Susanne Shultz van de Universiteit van Manchester. “We willen de modellen die we ontwikkelden voor gevangen dieren ook toepassen op wilde dieren en daarmee ook hun gezondheidstoestand en welzijn meten.”

Een ander voordeel van het verzamelen van uitwerpselen is dat de neushoorns rustig hun gang kunnen gaan en niet gestoord worden door de onderzoekers. Met het onderzoek hopen de dierentuin en de universiteit een tactiek te ontwikkelen om de natuurlijke reproductie van de bedreigde diersoort te stimuleren.

Het bericht Onderzoekers verzamelen uitwerpselen van neushoorns om uitsterving te voorkomen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels