HomeNieuwsNASA deelt eerste foto’s van de Marslander

NASA deelt eerste foto’s van de Marslander

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een eerste haarscherpe foto gedeeld die InSight nam na zijn succesvolle landing op Mars. Het toestel stuurde net na de landing al een wazige foto, maar de nieuwe opnames geven een veel beter beeld van het landschap op Mars.

 

“Er is hier een stille schoonheid”, tweette NASA in naam van het toestel. “Ik kijk ernaar uit om mijn nieuwe thuis te verkennen.”

 

Dit is het uitzicht over Elysium Planitia, de uitgestrekte lavavlakte nabij de evenaar van Mars, waar NASA’s sonde maandagavond na een huiveringwekkende afdaling landde. De ruimtereis van 482 miljoen kilometer duurde ongeveer 7 maanden. De Marsverkenner zal de komende twee jaar onderzoek verrichten op Mars.

Hieronder ziet u de beelden van jubelende NASA-medewerkers na de succesvolle landing.

Strategisch gekozen landingsplek

De vluchtleiding koos die kale vlakte aan de evenaar niet toevallig als landingsplek. InSight gaat namelijk metersdiep in de bodem van Mars boren, zodat wetenschappers te weten komen wat er onder het oppervlak zit. Zo hopen ze meer inzicht te krijgen in de geschiedenis van de ‘Rode Planeet’. Dat boren gaat eenvoudiger op een ondergrond die waterpas staat. Doordat er aan de evenaar geen schaduwen zijn, kunnen de zonnepanelen van de lander bovendien meer energie opwekken.

Belgische medewerking 

Ook ons landje zal z’n steentje bijdragen aan de missie. De Koninklijke Sterrenwacht van België,  zal de gegevens van het Amerikaanse radio-instrument analyseren om een beeld te vormen van de inwendige structuur van de planeet.

Bart van Hove, onderzoeker bij de Koninklijke Sterrenwacht van België, reageerde alvast uitgelaten op de succesvolle landing. “Het was een geweldig moment. We hebben hier op het observatorium met een stuk of 20 mensen de landing samen bekeken.”

Het bericht NASA deelt eerste foto’s van de Marslander verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels