HomeNieuwsItalië wil strijd aanbinden met minderwaardig ijs: “Gastronomisch symbool moet beschermd worden”

Italië wil strijd aanbinden met minderwaardig ijs: “Gastronomisch symbool moet beschermd worden”

Italië wil de oorlog verklaren aan ijsverkopers die gecomprimeerde lucht in hun ijs pompen om de lekkernij er zachter en wolliger te doen uitzien. Een wetsvoorstel in de Italiaanse senaat wil ijsproducenten die niet aan strikte kwaliteitsnormen voldoen, bestraffen met boetes tot 10.000 euro. Het land wil zo de eer van z’n wereldvermaarde artisanale ijsmakers verdedigen.

De Italiaanse senaat buigt zich de komende dagen over het wetsvoorstel. Met het voorstel hopen de initiatiefnemers – zes senatoren van de centrumlinkse Democratische Partij en de liberale partij Italia Viva – op een afschrikeffect bij charlatans die zich voordoen als artisanale ijsmakers. Vaak verkopen zij ijs dat meer uit lucht dan uit ijs bestaat.

Desalniettemin hebben sommige Italiaanse “ijsmeesters” al hun bezwaren geuit tegen het wetsvoorstel: volgens hen zou lucht pompen in het ijsmengsel niet per se minderwaardig ijs opleveren.

Gastronomisch symbool

Maar het wetsvoorstel is duidelijk: ijs oppompen met lucht druist in tegen de basisregels van het ambachtelijk ijs produceren. “Italiaans ijs is één van de gastronomische symbolen van ons land, tezamen met pasta en pizza”, aldus de socialistische senator Riccardo Nencini. “Maar de huidige wetgeving beschermt onze artisanale ijscultuur niet, noch de producenten ervan.”

Het bericht Italië wil strijd aanbinden met minderwaardig ijs: “Gastronomisch symbool moet beschermd worden” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels