HomeNieuwsGratis tampons voor alle Franse studenten

Gratis tampons voor alle Franse studenten

De Franse regering gaat zorgen voor gratis tampons en maandverband voor studenten. Vanaf het volgende studiejaar komen rond en op alle universiteiten in Frankrijk in totaal 1500 automaten te staan. Hier kunnen de studenten de producten afhalen. Dit maakte Frédérique Vidal, minister van hoger onderwijs, bekend na overleg met verschillende belangenorganisaties.

Franse studenten kunnen gratis tampons en maandverband verkrijgen uit de 1500 automaten die verspreidt staan op en rond alle universiteiten in Frankrijk. De minister van hoger onderwijs, Fréderique Vidal, was van mening dat het gratis aanbieden van deze producten hard nodig was. Volgens de Franse regering hebben namelijk ongeveer 1.7 miljoen Fransen elke maand moeite om maandverband en tampons te betalen.

De minister vindt dat mensen niet in de financiële problemen mogen komen omdat ze menstrueren. “Het is onaanvaardbaar dat mensen anno 2021 moeten kiezen of ze eten kopen of middelen om zichzelf te beschermen”, zegt Vidal. “Het gaat om waardigheid en solidariteit”.

Ongemakkelijke mannen

Critici beweren dat het onderwerp moeilijk bespreekbaar is. Het taboe heerst vooral onder mannelijke politici. “Sommigen vinden het onsmakelijk en willen er niet over praten”, zei voorzitster Tara Heuzé-Sarmini van belangenorganisatie Règles Élémentaires. “Toen wij dit onderwerp vijf jaar geleden aankaartten, begrepen sommige mensen helemaal niet waar we het over hadden. En nog altijd negeren sommigen het liever”.

Als tegenreactie publiceerden verschillende vrouwelijke parlementsleden rapporten en onderzoeken over de zogenaamde ‘précarité menstruelle’. Deze publicaties maakte dat het een populaire hashtag werd op Twitter.

Het bericht Gratis tampons voor alle Franse studenten verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels