Connect with us

Zita

Anuna De Wever: “Ik vind het jammer dat politici nooit meestappen in de klimaatmarsen”

Nieuws

Anuna De Wever: “Ik vind het jammer dat politici nooit meestappen in de klimaatmarsen”

Klimaatactiviste Anuna De Wever betreurt in Humo dat politici weigeren deel te nemen aan de klimaatmarsen. Mochten ze dat wel doen, dan zouden ze de beleving écht voelen en hun beweegredenen beter begrijpen.

Elke week geeft Anuna De Wever een kijkje in haar leven in de Humo-rubriek ‘Dagboek van een klimaatactivist’. Deze keer blikt ze terug op de 14de klimaatmars in Brussel. De 17-jarige activiste maakte er kennis met Caroline Pauwels van de VUB en Rik Van de Walle van de Universiteit Gent, die achteraf ook een inspirerende speech gaven.

Geen spoor van politici

Toch vindt De Wever het spijtig dat ook politici niet van de partij zijn op de klimaatmarsen. “Ik vind het jammer dat er nooit politici meestappen. Dat zou ik echt willen. Niet om hen uit te kafferen, maar om ze te laten voelen hoe groot onze nood aan verandering is. Dat gevoel krijg je niet mee als je alleen maar over onze marsen leest in de krant. Je moet het zelf beleven”, schrijft ze.

Kritiek op gsm-gebruik

Vorige week werd De Wever overigens aangesproken door een boze vrouw. Zij vond het niet kunnen dat De Wever opkomt voor het klimaat, maar tegelijkertijd wel gebruikmaakt van een gsm. “Terwijl ik in een winkel op mijn gsm sta te tokkelen, komt een vrouw kwaad naar me toegestapt: ‘Stop die gsm maar weg, dat is slecht voor het klimaat!’ Ik probeer altijd een diepzinnige conversatie aan te knopen als mensen me zoiets komen zeggen, maar het lukt me nooit. Is het nu echt mijn schuld dat ik een gsm heb in deze maatschappij? Stop met individuen de schuld te geven. De maatschappij zal zich in haar geheel moeten aanpassen. Door elkaar met de vinger te wijzen gaan we er echt niet geraken.”

“Uiteindelijk trekt de vriendin van die vrouw haar bij me weg, anders was ze echt ruzie beginnen te maken. My God! Ik denk vaak na over hoe moeilijk het is mensen te overtuigen van mijn boodschap. Zodra iemand zijn standpunt publiek heeft gemaakt, is het haast ondoenbaar om het nog te wijzigen, zelfs wanneer blijkt dat hij ongelijk heeft. Het menselijke ego is zo’n raar ding. Daarom heb ik beslist er geen energie meer aan te verspillen. Ik besteed mijn tijd liever aan het gemotiveerd houden van de mensen die wél mee zijn”, klinkt het.

Het bericht Anuna De Wever: “Ik vind het jammer dat politici nooit meestappen in de klimaatmarsen” verscheen eerst op Metro.

Lees Verder
Advertisement
Dit vind je mss ook leuk...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Nieuws

To Top