HomeNieuws7 tips om duurzaam te leven

7 tips om duurzaam te leven

Vaak gaat het bij duurzaam leven om het aanleren van nieuwe gewoontes die gezond zijn voor jou, je gezin en het milieu. Slechts met een paar eenvoudige aanpassingen verklein je je ecologische ‘voetafdruk’, zonder dat het veel tijd en moeite hoeft te kosten. Zeven tips om duurzaam te leven:

1.      Gooi geen eten meer weg

We gooien jaarlijks behoorlijk wat voedsel weg. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door een aantal voedsel bewaardozen in verschillende formaten te kopen. Hier kun je restjes voedsel in bewaren. Ga er hierbij vanuit dat de restjes 3 dagen goed blijven in de koelkast (bij 4 graden Celsius). Heb je eten over, plan dan 3 dagen later een ‘restjesdag’ in. Wil je de restjes langer bewaren, leg ze dan in de diepvries.

2.      Zet de thermostaat lager

Bespaar op verwarmingskosten door de temperatuur thuis tussen 18 en 20 graden te houden in de koudere maanden. Elke graad hoger betekent meer vervuiling die klimaatverandering veroorzaakt. Ook gaat je rekening met ongeveer 10 procent per graad omhoog.

3.      Neem een beker mee naar je werk

Maak je nog gebruik van wegwerpbekers op je werk of op andere plekken? Zorg dan dat je altijd een beker bij je hebt. Zo verminder je de afvalberg enorm.

4.      Installeer een waterbesparende douchekop

Verhoog de duurzaamheid van je huis met een waterbesparende douchekop die 40 procent minder water verbruikt.

5.      Ga voor lokale producten

Laten we eerlijk zijn. Een brioche hoeft te per se in Parijs gemaakt te worden. Dit zoete broodje is net zo lekker uit een lokale bakkerij en vast ook verser. Als we geïmporteerde goederen kopen, neemt de uitstoot door transport toe vanwege de afstand die deze goederen moeten afleggen. Het kopen van lokale producten betekent dat er minder kilometers worden afgelegd, dus minder vervuiling.

6.      Loop, fiets en gebruik waar mogelijk het openbaar vervoer

Wandelen en fietsen is goed voor je gezondheid en het milieu. Neem als het kan de fiets naar he, maak gebruik van het openbaar vervoer of ga carpoolen. Als je toch bezig bent, vermijd dan zoveel mogelijk vliegreizen en compenseer de CO2-uitstoot van je vluchten.

7.      Upgrade het licht in huis

Schaf duurzame led-verlichting aan om de energierekening, het grondstofverbruik en de uitstoot van broeikasgassen naar beneden te brengen. LED-lampen gaan erg lang mee en daarmee bespaar je op grondstoffen. Bovendien verbruiken ze weinig energie en geven ze net zo gezellig licht als traditionele gloeilampen.

 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels