HomeNieuws4 veelvoorkomende vormen van autoschade en wat ze kosten

4 veelvoorkomende vormen van autoschade en wat ze kosten

Volgens cijfers van Assuralia veroorzaakten 1 op 17 verzekerde wagens in 2019 een schadegeval. Het aantal schadegevallen blijft dan ook hoog, wat gevolgen heeft voor de verzekeringspremies. Vooral bumperschade komt vaak voor, net zoals ruitschade. We hebben het over enkele van de veelvoorkomende vormen van autoschade en informeerden naar de te verwachten herstelkosten.

Bumperschade

Een bumperkusje is snel gegeven. Alleen al bij het parkeren kan het soms al eens flink fout gaan, met bumperschade tot gevolg. Gelukkig gaat het vaak om louter cosmetische autoschade en vallen de herstellingskosten goed mee. Bij krasschade is vooral de kleur van het voertuig bepalend voor de herstelkosten.

Bij Wondercar starten deze herstelkosten vanaf 160 euro. Bij extremere schade is maatwerk nodig. Als bijvoorbeeld de wapeningsstaaf is geraakt, moet de bumper worden vervangen. Soms volstaat het om de bumper uit te deuken of de bumper van binnenuit te lassen. Bij Wondercar, de carrosseriespecialist van D’Ieteren, hebben ze het over vanafprijzen van 90 euro. Het gaat dan wel om herstellingen, want bij vervangingen is men afhankelijk van fabrieksprijzen die heel merkgebonden zijn.

Stoeprandschade

Stoeprandschade is een van de vaakst voorkomende vormen van schade aan autobanden en velgen. Het ontstaat niet alleen bij het te ruim nemen van een bocht, maar vaak ook bij het inparkeren. Er kunnen dan kleine scheurtjes ontstaan in de wangen van de band. Hierdoor verzwakt de band en wordt de band minder elastisch. De band vervangen door een band met velgrandbescherming is aan te raden. Zoals wel vaker bij banden kunnen de prijzen sterk verschillen.

Daarnaast kan ook de velg schade oplopen, bijvoorbeeld omdat het tegen de stoeprand schraapte. Het is niet altijd nodig om de velg te vervangen, want vaak gaat het louter om lakschade en kan men de velgen herstellen. De prijs is afhankelijk van hoe groot het beschadigde deel is. Bij Wondercar hanteert men vanafprijzen van 105 euro bij een kwart van een velg en 160 euro voor een hele velg.

Lakschade

Lakschade kan op verschillende manieren ontstaan en daar ben je zeker niet altijd zelf verantwoordelijk voor. Ook een fietser of een voetganger kan lakschade veroorzaken en het is niet ongewoon dat de dader vervolgens het hazenpad kiest. Het gaat vooral om cosmetische schade. Volgens Wondercar bepaalt de locatie van de krassen en de kleur van het voertuig de herstellingskosten. De grootte van de kras of het merk van de auto niet. Ze werken met vaste prijzen die variëren van 160 tot 480 euro.

Ruitschade

Een klein steentje is al voldoende voor ruitschade. Vaak begint het met een klein sterretje en dan vallen de kosten nog goed mee. Het is echter wel belangrijk om er snel bij te zijn. Wisselende temperaturen en schokken kunnen er namelijk voor zorgen dat de schade snel erger wordt. Een sterretje dat minstens 6 centimeter is verwijderd van de rand en kleiner is dan een 2 euromuntstuk kan worden hersteld. Bij Carglass rekenen ze hiervoor 128,50 euro aan. Als de ruit moet worden vervangen, liggen de prijzen gemiddeld vijf keer hoger.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels