HomeVrije TijdDit zijn de vijf meest gemaakte interieurfouten

Dit zijn de vijf meest gemaakte interieurfouten

Je interieur (her)inrichten is een hele opgave. Je bent met duizend-en-een dingen tegelijk bezig en al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk doe je maar wat omdat je het beu bent om in een half ingericht huis te wonen. En in alle haast is een foutje – of vijf – snel gemaakt.

Interieurarchitecten zijn er niet zonder reden. Voor iemand die er niet voltijds mee bezig is, kan het namelijk moeilijk zijn om overzicht te krijgen tijdens het aankleden van je woning. Gelukkig zijn er wel wat hulpmiddeltjes die je een eind op weg kunnen helpen – zelf zijn we fervente aanhangers van Pinterest. Maar als je zelf je interieur onder handen neemt, zijn er wel enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden.

1. Je verlichting zit niet goed

In de doe-het-zelfwinkel spendeer je waarschijnlijk liefst zo weinig mogelijk tijd in de verlichtingsafdeling. Je koopt de eerste de beste lamp en je bent al lang blij als die überhaupt past. Maar toch verdienen je lichtbronnen wat meer aandacht. Iedere zichzelf respecterende interieurliefhebber zal het beamen: de juiste verlichting kan je hele inrichting maken of kraken. Kies dus niet voor TL-buizen of blauwig licht, maar ga in plaats daarvan voor lampen met een gouden glans. Die zorgen meteen voor een gezellige sfeer.

2. Je investeert niet of verkeerd

Een huis inrichten is duur en de verleiding is groot om alles zo goedkoop mogelijk te houden. Je krijgt wat afdankertjes van je ouders, ziet iets in de aanbieding dat je ‘niet lelijk’ vindt… en voor je het weet is je interieur een onsamenhangend zooitje. Bedenk daarom op voorhand waar je wel en niet in wil investeren en maak een budgetplan op. Geef bijvoorbeeld wat meer uit aan je meubels, want die vallen het meeste op in je interieur. Bovendien is de investering relatief als je er jaren mee vooruit kan. Goedkope radiatoren of tweedehands accessoires zijn een makkelijke manier om de rest van je kosten te beperken.

3. Je interpreteert Pinterest te letterlijk

Pinterest is een van de leukste en handigste hulpmiddeltjes om interieurinspiratie op te doen. Je kan makkelijk achterhalen welke stijlen je leuk vindt of welke kleuren mooi samengaan en ontdekt dingen waar je zelf niet aan had gedacht. Let wel op: neem al die prachtige plaatjes niet té letterlijk. Als een zetel er prachtig uitziet op foto, maar absoluut niet comfortabel zit, kan je beter voor een ander exemplaar kiezen dat wellicht wat minder Pinterest-perfect is.

4. Je meubels matchen te veel

Het lijkt misschien een goed idee om je hele woonkamer in te richten met meubels van dezelfde collectie, maar dat is het niet. Ten eerste krijg je al snel de indruk dat je in een catalogus bent beland. En dat is noch origineel, noch heel persoonlijk. Ten tweede kom je in de problemen van zodra een van je meubels het begeeft. Je bent dan verplicht om één van de stukken te vervangen en voor je het weet, besef je dat heel je inrichting om zeep is. Mix liever verschillende stijlen door elkaar, dat ziet er speelser uit en is op lange termijn veel interessanter.

5. Je interieur is te koel

Een strak en modern interieur kan prachtig zijn, maar wordt ook al snel koel en onpersoonlijk. Vergeet daarom niet om wat leven toe te voegen. Dat kan in de vorm van familiefoto’s (overdrijf daar echter niet mee) of door middel van planten. Die geven meteen textuur en kleur aan je woning. Bovendien zuiveren ze de lucht, wat je gezondheid ten goede komt.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels