HomestartnativeStart«Wie zijn opleiding succesvol doorloopt, krijgt een vast contract»

«Wie zijn opleiding succesvol doorloopt, krijgt een vast contract»

Heb je ooit al eens overwogen om als tandtechieker aan de slag te gaan? Wat zeg je? Dat is een onaantrekkelijk beroep? Dan heb je dit artikel nog niet gelezen.

De meeste jongeren kennen het beroep van tandtechnieker niet. Hoogstens weten ze dat hun grootmoeder ‘s avonds haar gebit uithaalt en in een glas water steekt. «Dit is een allesbehalve sexy beeld», beseft Bart Verkeyn, mede-zaakvoerder en operationeel manager bij Dentaal Tema. «Maar dit imago staat in schril contrast met hoe het technische beroep vandaag uitgeoefend wordt. Tandtechnieker is een mooi hightech beroep mét toekomst.»

Hightech job met 3D-printers

Wie een bezoek brengt aan het tandtechnisch bedrijf in Brugge ziet wat Bart bedoelt. Wat vroeger voor 99% handenarbeid was, is vandaag gedigitaliseerd. De tandtechniekers zitten vaak achter schermen in het labo. Ze ontwerpen de prothesen in CAD-CAM software op de computer. Vervolgens sturen ze hun designs naar de freesmachines en 3D-printers.

«We produceren alles wat in de mond gaat: prothesen, kroon- en brugwerk, anti-snurkbeugels… Ruim 7.000 stuks per jaar», zegt Bart. «Daarbij kiezen we bewust voor productie in ons land. Als we alles zelf doen, zijn we zeker dat het goed is, kunnen we de kwaliteit nauwgezet opvolgen en gemakkelijk bijsturen indien nodig. Ook de 300 tot 350 tandartsen die klant zijn bij ons weten dat we hier een breekpunt van maken. Betaalbare Belgische kwailiteit.»

Jobkansen in knelpuntberoep

Maar de sector kampt met een groot probleem. Tandtechnieker is een knelpuntberoep. Er gaan elk jaar tien keer zoveel tandtechiekers op pensioen dan er studenten in de richting uitstromen. Wat meteen betekent dat er mooie jobkansen openliggen voor wie ze wil grijpen.

Sinds kort slaagt het bedrijf erin om het tekort op te vangen via projecten in samenwerking met VDAB. «We hebben vijf mensen vandaag in opleiding via een IBO traject», zegt Bart. «Vier medewerkers die momenteel op de loonlijst staan, volgden eerder ook al zo een traject.»

Garantie op werk

De opleiding vindt volledig plaats op de werkvloer. «Via een IBO-contract ontvangen de medewerkers in opleiding een vergoeding die hoger is dan de werkloosheidsvergoeding», legt Bart uit. «Vervolgens bieden we ze garantie op werk. Wie slaagt in de opleiding krijgt een contract voor onbepaalde duur.»Opvallend is dat de kandidaten geen vooropleiding moeten hebben. Ook de taal hoeft geen belemmering te zijn. In het traject wordt ook Nederlandse les voorzien. Wel moeten ze bereid zijn te leren. «Een positieve instelling is cruciaal», besluit Bart. «Daarmee leren ze alles tijdens de achttal maanden opleiding in het bedrijf.»

 

 

Het bericht «Wie zijn opleiding succesvol doorloopt, krijgt een vast contract» verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels