Vind ons op

Zita

Nieuwe wind door VTM: VTM 2, 3 en 4 vervangen Q2, Vitaya en CAZ

Entertainment

Nieuwe wind door VTM: VTM 2, 3 en 4 vervangen Q2, Vitaya en CAZ

Naast VTM kan de tv-kijker vanaf 31 augustus ook terecht op VTM 2, VTM 3 en VTM 4. Q2, Vitaya en CAZ gaan op de schop. De vernieuwingsoperatie van eigenaar DPG Media bevat een vleugje nostalgie, want de slogan ‘Kleurt je dag’ keert terug.

Dat DPG Media zijn televisiezenders ging herschikken, maakte de groep begin dit jaar al bekend. Er was sprake van een tweede VTM, maar het gaat dus nog verder. “We gaan van een familiezender naar een familie van zenders”, zegt Dirk Lodewyckx, algemeen directeur tv, streaming en radio.

DPG stapt af van een nichepubliek per zender. “We gaan heel bewust niet meer voor exclusieve zenders, maar voor inclusieve zenders. In hokjes duwen, gaan we niet meer doen. Als we keken naar de cijfers van Vitaya (dat op vrouwen mikte, red.), zagen we dat er ook veel mannen keken”, aldus Lodewyckx.

Pittige realityzender als tweede net

VTM blijft de familiezender met “Vlaamse waarden”, benadrukte de directeur. “We gaan niet raken aan die zender, hoogstens een beetje verfijnen.” Vaste waarden als ‘The Voice’, ‘Code van Coppens’ en ‘VTM Nieuws’ blijven er hun plaats hebben.

VTM 2 wordt een “pittige realityzender” met een combinatie van Vlaamse en internationale content. Minstens drie avonden in de week wil DPG op het tweede net met eigen programma’s uitpakken. De rest wordt internationaal aangekocht. Lokale realitykleppers als ‘Blind Getrouwd’ blijven wel op VTM. Zogenaamde trash-tv komt er niet, benadrukt Lodewyckx.

Elke dag film op VTM 3

Op VTM 3 zal dan weer elke dag een film te zien zijn. “Dat kan meerdere richtingen uitgaan, breed commercieel of heel kwalitatief Vlaams”, zegt Lodewyckx. Ook hier betekent de komst van een filmzender niet dat er geen films meer te zien zullen zijn op VTM. “Op de juiste momenten gaan we op VTM nog kaskrakers brengen.”

De vierde VTM tot slot zal goed lijken op het huidige CAZ: actie en nostalgische klassiekers. Denk aan James Bond, Rambo of Top Gear. De onlangs nog maar opgerichte tweede CAZ-zender blijft voorlopig bestaan. “Daar hebben we nog een plannetje mee, maar dat is voor later”, aldus Lodewyckx.

Advertentie-inkomsten verschrompeld

Sport krijgt geen vaste stek. De Rode Duivels ziet Lodewyckx als een familiebeleving, dus die komen op VTM. De Champions League komt op VTM 2 en de wedstrijden van de Croky Cup, de Belgische bekercompetitie, zullen op VTM 4 te zien zijn. Mogelijk komen er op het vierde net ook nog andere nichesporten.

DPG lanceert de nieuwe zenderstrategie in moeilijke tijden. Het bedrijf draait voor een belangrijk stuk op advertentie-inkomsten en die zijn de laatste maanden sterk teruggevallen. “Maart en april waren gruwelijk, maar we zagen een heropleving in juni, een hele mooie heropleving in juli, en de cijfers van augustus zien er absoluut niet slecht uit. We halen daar moed uit. Maar we hopen dat het niet meer tot een totale lockdown komt.”

DPG strijdt op drie fronten: de lineaire zenders, zijn gratis platform VTM GO waar programma’s van de zenders herbekeken kunnen worden met advertenties, én een betalend streamingplatform. Die ‘Vlaamse Netflix’ hoopt Lodewyckx dit jaar samen met Telenet te lanceren, maar daarvoor is eerst groen licht nodig van de Europese Commissie. Zolang die goedkeuring er niet is, kan de groep de plannen niet concreter maken.

 

Het bericht Nieuwe wind door VTM: VTM 2, 3 en 4 vervangen Q2, Vitaya en CAZ verscheen eerst op Metro.

Meer in Entertainment

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top