Vind ons op

Zita

«Loon is niet de belangrijkste bron van motivatie»

Job

«Loon is niet de belangrijkste bron van motivatie»

Slechts een op de vier Belgen beschouwt hun verloning als de belangrijkste bron van motivatie op het werk. In plaats daarvan beschouwt 48% van de belgen de inhoud van zijn of haar werk als de belangrijkste motivator. Dat blijkt uit een studie van HR-bedrijf Partena Professional: «Loon kan op korte termijn een impact hebben, maar op lange termijn heeft het maar weinig invloed op het welzijn van de werknemer.»

De resultaten van de studie van Partena Professional zijn opvallend: voor 75% van de Belgen blijft het loon een belangrijke bron van motivatie op het werk, maar is het niet de topprioriteit. Tegelijk is bijna één Belg op twee (48%) van oordeel dat de inhoud van zijn dagelijks werk een essentiële bron van motivatie is.

David Gerin, Development Manager bij Partena legt uit: «De resultaten tonen duidelijk aan dat het een niet zonder het ander gaat. Het is belangrijk te werken op alle elementen om talenten te motiveren en aan boord te houden. Het loon kan uiteraard op korte termijn een impact hebben op de motivatie en tevredenheid op het werk, maar zal op middellange en lange termijn weinig impact hebben op het welbevinden van de werknemer.»

Wat dan wel weer van tel is voor de motivatie van de werknemer is flexibiliteit. Een Belg op twee beschouwt dat aspect als essentieel voor zijn motivatie. Ook doorgroeimogelijkheden binnen een onderneming zijn nog steeds erg belangrijk voor het welbevinden op het werk. Telewerk is dan weer maar voor een op de drie Belgen prioritair.

Jongeren willen loon

Uiteraard zullen verwachtingen, ambities en prioriteiten evolueren in de loop van een carrière. En zo zijn ook de motivatiebronnen niet dezelfde voor de jongste en de oudste werknemers. Terwijl een firmawagen in het loonpakket een sterke bron van motivatie is voor jonge werknemers, halen oudere werknemers hun motivatie meer uit de aanwezigheid van verzekeringen.

Uit de studie blijkt ook een verschil in motivatiebronnen tussen mannen en vrouwen. Terwijl voor 55% van de werknemers maaltijdcheques in het loonpakket een belangrijk onderdeel blijft, blijkt dat vooral vrouwen dat voordeel waarderen. Mannen blijven vooral geïnteresseerd in de aanwezigheid van een firmawagen in hun verloningspakket.

De studie stelt daarom dat het van «cruciaal belang» is om een loonpakket aan te bieden dat aangepast is aan de individuele noden en verwachtingen van verschillende werknemers. Enkel op die manier kunnen werkgevers competitief en aantrekkelijk blijven.

Meer in Job

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top