Alcohol 114 keer dodelijker dan cannabis

Uit een onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports, blijkt dat cannabis de veiligste drug is. Alcohol daarentegen is de meest gevaarlijke en dat maakt cannabis 114 keer minder dodelijk dan alcohol.

In het onderzoek bepaalde men het sterfterisico van verschillende drugs zoals alcohol, xtc, crystal meth, cannabis en cocaïne. Men vergeleek telkens een gemiddelde dosis van een bepaalde drug met een dodelijke dosis van die drug. In de top drie van dodelijkste drugs staan - in volgorde- alcohol, heroïne en cocaïne. Helemaal onderaan het lijstje vinden we cannabis terug. Cannabis wordt door de onderzoekers gelabeld als drug met 'laag sterfterisico', andere drugs worden gelabeld als medium of hoog. Cannabis kreeg het label 'laag' mee omdat het moeilijk is te sterven aan een joint terwijl het makkelijker is te sterven aan cocaïne of alcohol.

Omwille van het laag sterfterisico sturen de onderzoekers aan op een legalisering van cannabis, weliswaar met voldoende regulering. Belangrijk om te weten bij de resultaten van het onderzoek is dat alleen het sterfterisico onderzocht werd. De psychische gevolgen van druggebruik werden echter niet onderzocht, net zoals de omstandigheden waarin de drug werd geconsumeerd. Slechte omstandigheden zoals vuile naalden of slechte kwaliteit van drugs zelf zorgen voor meer doden, maar die gegevens werden niet in de studie opgenomen. Gematigd alcoholgebruik blijft zo bijvoorbeeld nog steeds minder dodelijk dan frequent cocaïnegebruik.


Bekijk ook

Lees ook