Kanker krijgen is pure pech en kan je niet vermijden

Het internationaal wetenschappelijk magazine Science kwam dit jaar met nieuws dat als een bom insloeg: 75% van de kankers ter wereld zou puur toevallig zijn en niets te maken hebben met genen, omgeving, voeding of gedrag. Het gaat dus om pech, brute pech. De tegenreacties waren niet gering.

"Hoe hard je ook je best doet om gezond te leven, de meeste kankers zijn niet te vermijden. Omgekeerd gezien moeten mensen zich dus ook niet schuldig voelen als ze kanker krijgen want ze konden er niks aan doen," zo luidt de conclusie na een ophefmakend onderzoek dat de statistische analyse van een massa kankergegevens inhield.

Dat we allemaal zo geschokt waren door het onderzoek ligt waarschijnlijk aan het feit dat onze maatschappij gebaseerd is op perfectie en we er nog moeilijk mee kunnen leven dat we iets niet in de hand hebben. Zijn we ziek? Dan nemen we een pilletje en het is over. Geraken we niet zwanger, dan doen we aan kunstmatige inseminatie. Lijkt het er op of je foetus aan het syndroom van down zal leiden? Dan kunnen we dat al zeer vroeg opsporen. Onze maatschappij verdraagt geen onvolkomenheden meer en is bereid de kosten voor het vermijden daarvan te dragen. Als er dan nog eens een bericht komt waardoor we moeten leren dat we kanker niet per sé zouden kunnen vermijden omdat tweederde ervan op toeval zou stuiten, dat is om gek van te worden.

Niet iedereen was echter akkoord met deze stelling omdat bijvoorbeeld twee van de meest voorkomende kankers ter wereld niet werden meegerekend in het onderzoek: borst- en prostaatkanker. Ook rangschikte het onderzoek huid- en slokdarmkanker onder de categorie "pure pech" terwijl het duidelijk bewezen is dat deze kankers zeer beïnvloed zijn door omgevingsinvloeden zoals zonlicht, alcohol e.d.


Bekijk ook

Lees ook