Mummie verstopt in Boeddhabeeld

Onderzoekers stonden voor een verassing toen ze een CT-scan lieten uitvoeren op een Chinees Boeddhabeeld. Uit de scan bleek namelijk dat er een mummie van een Chinese boeddhistische meester verstopt zit in het beeld.

Het beeld werd voor onderzoek naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gebracht. Een medisch team onderzocht het beeld met zowel een CT-scan als een speciale endoscoop voor borstkas en buik. Men nam tevens enkele stalen van een onbekend materiaal waarmee de mummie opgevuld was, die stalen worden nu onderzocht. Verder werden ook kleine papiertjes met Chinese tekens ontdekt op plaatsen waar organen gezeten hadden.

Het beeld zelf zou dateren van 1050-1150 , de boeddhistische meester die gehurkt zit in het beeld zou gestorven zijn rond 1100. Onderzoek moet nu verder uitwijzen of de meester reeds gestorven was of het gaat om zelf-mummificatie. Gedurende die periode was zelf-mummificatie in Azië geen ongebruikelijk ritueel bij monniken.

De ontdekking van de mummie in het beeld is omwille van verschillende redenen van groot cultureel belang. Het beeld is namelijk de enige in haar soort. Daarbovenop is de Chinese boeddhistische mummie ook de enige die gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek in het Westen.


Bekijk ook

Lees ook