Op deze 12 manieren zullen wij uitsterven

Aan de universiteit van Oxford in Engeland is onderzoek gedaan naar de 12 meest actieve bedreigingen voor de mensheid. Het onderzoek, in samenwerking met Global Challenges Foundation, stelt een lijstje op van bedreigingen die door de mens zijn in te perken en andere die wij helemaal niet in de hand hebben. De bedoeling van dit onderzoek is aanzetten tot actie en dialoog, melden de onderzoekers met als inspirerende spreuk van William Wilberforce: "Je kan ervoor kiezen om de andere kant op te kijken, maar je zal nooit meer kunnen zeggen dat je het niet wist."

Dit zijn de bedreigingen op een rijtje met de ernstigste eerst.

1. Extreme klimaatsverandering

We weten het allemaal, al een tijdje en worden er constant op gewezen. Het is dan ook niet voor niets de meest controleerbare vorm van bedreiging. En toch behalen we geen klimaatdoelstellingen, België won onlangs zelfs de "Fosiel van de Dag"-award op het klimaatcongres in Lima in Peru, dat is de prijs voor het land wat het minst heeft gedaan om iets te veranderen. De klimaatsverandering zal als eerste armere landen treffen en leiden tot massale sterfte wegens honger. Massale migratiestromen zouden dan weer tot wereldwijde instabiliteit leiden.

2. Nucleaire oorlog

Of het nu uitgelokt is door een natie als bedreiging of als ongeluk, de dreiging blijft bestaan. Ze is wel minder groot dan tijdens de Koude Oorlog vorige eeuw. Hoe we dit nu in de hand hebben? Diplomatieke relaties tussen grote mogendheden op dit moment en in de toekomst strak houden en vooral onder controle houden.

3. Wereldwijde epidemie

We voelen het al op microniveau wanneer de griep de ronde doet in het land en we allemaal om de beurt aan ons bed zijn gekluisterd. Maar de voorbije decennia is het risico op Pandemie sterk aanwezig. Onlangs nog brak Ebola uit en deze epidemie zijn we nog steeds niet helemaal de baas. Maar ook he trisico op hiv en sars zijn groter dan we wellicht zouden vermoeden. Deze bedreiging is echter ook controleerbaar en om epidemies te baas te kunnen is preventie, behandeling en ontwikkeling van medische systemen essentieel.

4. Impact van een asteroïde

Gemiddeld om de 20 miljoen jaar stort een asteroïde zo groot als Nederland neer op de aarde. De schade blijft uiteraard niet beperkt tot het grondgebied waarop ze neerstort want stof en wolken zullen wereldwijd het zonlicht beperken en zo het klimaat, de biosfeer en voedselreserves aantasten. Ook zal het tot politieke instabiliteit leiden en uiteindelijk het einde betekenen van onze beschaving.

5. Gigantische vulkaan

De uitbarsting van een supervulkaan zal net zoals de asteroïde leiden tot een wereldwijde stofwolk in de atmosfeer met een "globale winter" tot gevolg. Het effect daarvan is vergelijkbaar met een kernoorlog. We kunnen zo'n uitbarsting niet voorkomen, maar door planning en beleid om de schade in te perken zullen grote sterftecijfers inperken.

6. Milieuramp

Het is essentieel om ons ecosysteem te bewaren volgens de onderzoekers. Het uitsterven van soorten verloopt sneller dan ooit tevoren en voor de mensheid zou een duurzame economie hiervoor de oplossing zijn.

7. Ineenstorting van politiek-economisch systeem

De economie houdt onze samenleving recht. Indien er een economische crash plaatsvindt en het systeem instort, dan zal er sociale chaos ontstaan met veel geweld, de rechtsstaat zal verdwijnen en dus ook de zekerheid voor de bevolking.

8. Synthetische biologie

Er bestaat nog geen regulering op biologie en het wetenschappelijk onderzoek. Deze wetgevingen hinken achterop terwijl de research en wetenschappelijke vooruitgang heel snel evolueren. Stel dat er iemand bijvoorbeeld een ziekte creëert die de mensheid zou kunnen uitroeien, dan staan we nergens en dit betekent dus een potentiële ramp.

9. Nanotechnologie

Met nanotechnologie zou het mogelijk zijn om grote hoeveelheden conventionele of nieuwe wapens te ontwikkelen, zoals kernwapens bijvoorbeeld.

10. Artificiële intelligentie

Het klinkt een beetje science fiction-achtig, maar de vrees is wel reëel dat intelligente computersystemen zich buiten de menselijke controle zouden gaan stellen en hun eigen intelligentie zouden aanscherpen. Aan de andere kan zou AI ook een belangrijk middel zijn om andere catastrofen op deze lijst te beheersen.

11. Wereldwijd wanbeleid

Dit is een waarschuwing voor de belangrijke politieke leiders van onze aarde. Als er geen werk wordt gemaakt van oplossing of schadebeperking voor de rampen die hierboven vermeld worden, dan dreigt er gevaar voor de mensheid en dus ook voor hen zelf. Het kan hier gaan om het negeren van deze lijst, geen oplossing zoeken of effectief de verkeerde maatregelen nemen en dus de problemen groter maken.

12. Onbekende oorzaken

De gevaren van de "unknown unknowns" zijn volgens de onderzoekers ook een reëel probleem. Ze roepen op om onderzoek te doen in onbekende risico's en hun kans van bestaan. Concreet gaat het om een bedreiging van intelligent leven in de ruimte in tegenstelling tot de schijnbare afwezigheid van leven in het heelal.


Bekijk ook

Lees ook