Waarom mannelijk zijn slecht is voor je gezondheid

Voor de eerste tientallen jaren van het leven hebben mannen waarschijnlijk een hoop meer voordelen dan vrouwen, misschien door een mannelijk gerichte maatschappij. Maar zodra je wat ouder wordt kan een man zijn opeens echt tegen gaan vallen. In bijna alle landen ter wereld worden vrouwen ouder dan mannen. In India worden ze 2 jaar ouder, in Amerika 5 en in Japan krijgen vrouwen 7 jaar meer te leven. En wederom is de mangerichte maatschappij de schuldige.

Onderzoekers beweren dat mannen minder lang leven omdat ze er een riskantere levenswijze op nahouden. Ze drinken en roken meer dan vrouwen, gebruiken over het algemeen meer drugs en lijden meer aan overgewicht. De stereotiepe man rijdt op een brommer in zijn vrije tijd, eet veel vlees en beoefent gevaarlijke sporten. Mannen zoeken ook minder snel medische hulp en op het moment dat ze dat wel doen is hun ziekte meestal al verder gevorderd en ook minder goed te behandelen.

Maar waarom hebben mannen dan opeens allemaal besloten om zo'n ongezonde levensstijl aan te nemen? Opnieuw: wijd het aan de mannelijke maatschappij! "Machismo" of traditioneel mannelijk gedrag komt overeen met een slechte gezondheid. Studies uit het Verenigd Koninkrijk hebben aangewezen dat mannen liever niet praten over hun gezondheid en hun symptomen daarbij ook bagatelliseren. Mannen worden ook niet aangemoedigd om te diëten in de media omdat het iets vrouwelijks is om te doen. Daarbij komt dat schaamte en verlegenheid over een bepaalde ziekte of symptomen leiden tot risicovol gedrag.

Hulp zoeken als het gaat om ziekte of ongevallen maakt jezelf kwetsbaar en dat is iets waar mannen niet echt mee weten om te gaan. De maatschappij heeft er dan ook voor gezorgd dat mannen weerstaan aan ziekte of ongevallen. Een van de grootste complimenten bij mannen in Amerika is dan ook iemand zeggen dat hij nog nooit een dag ziek is thuisgebleven van het werk. Een arm gebroken? Dan kan toch nog alles gedaan worden! Kanker? Doe er wat speeksel op. Depressief? Stop met zielig doen! En zo gaat het verder.

Er zou ook een biologische reden zijn volgens dokters, maar dat is niet helemaal zeker. Een lage dosis testosteron kan hart- en vaatziekten aanwijzen, maar hoge dosissen kunnen dan weer leiden tot risicovoller gedrag.

Uiteindelijk gaat het er niet om dat mannen gedoemd zijn vanaf hun geboorte, maar we kiezen misschien wel zelf om minder lang te leven door, nu ja, mannelijk te zijn.


Bekijk ook

Lees ook