Bill Gates wil het toilet heruitvinden

Microsoft-topman Bill Gates en diens organisatie willen het moderne toilet heruitvinden. De man trekt daar 42 miljoen dollar (bijna 30 miljoen euro) voor uit.

Gebrek aan proper water en het niet kunnen afvoeren van vervuild water zijn twee van de voornaamste doodsoorzaken bij kinderen in ontwikkelingslanden.

40% van de wereldbevolking beschikt momenteel niet over toiletten met doorspoelfunctie. Een miljard mensen doet zijn behoefte in de vrije natuur. Elk jaar sterven 1,5 miljoen kinderen aan diarree. Fatsoenlijke sanitaire voorzieningen zouden in veel gevallen soelaas bieden.

Nieuwe aanpak

Gates en zijn stichting hopen goedkope toiletten te kunnen maken om de leefomstandigheden van miljoenen mensen te kunnen verbeteren.

"Geen enkele uitvinding heeft de voorbije 200 jaar meer gedaan om levens te redden en de gezondheidsstandaard te verhogen dan het toilet", aldus Sylvia Mathews van de 'Bill and Melinda Gates Foundation'.

"Maar het ging niet ver genoeg. Het toilet bereikte slechts een derde van de wereld. We hebben een nieuwe aanpak en nieuw ideeën nodig."

3 eurocent per dag

Met het project 'Reinventing the Toilet Challenge' krijgen acht universiteiten wereldwijd fondsen om een toilet te ontwikkelen dat afvalstoffen omzet in energie, proper water of voedsel. Het resultaat moet op zichzelf kunnen werken, dus zonder leidingwater, aansluiting op het riool of aansluiting op elektriciteit. Het onderhoud mag niet meer dan 0,05 dollar (3 eurocent) per dag kosten.

Foto Photonews


Bekijk ook

Lees ook