Grijpt KRC Genk naast zestienjarige Jamaicaan?

KRC Genk heeft zijn zinnen gezet op de Jamaicaan Leon Bailey (op de foto aan de bal). Bailey is een linksvoetige spits van Phoenix All Stars Club, een Jamaicaans opleidingsproject van ene Craig Butler. Bailey voetbalt ruim één jaar bij Genk maar is nog niet aangesloten bij de club. Onlangs werd hij doorgeschoven naar de beloften.

Precies vandaag viert de jonge Jamaicaan zijn zestiende verjaardag. Alleen mag een speler jonger dan achttien jaar van buiten de Europese Unie volgens de FIFA-transferregels niet in de Europese Unie voetballen, tenzij aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Als de speler zestien jaar is en een van de ouders woont en werkt in het betreffende land waar de speler actief is, dan kan het wel. De job van de ouder mag in dat geval niets met voetbal te maken hebben.

Verblijfsvergunning

Craig Butler is niet de vader van Bailey, maar wel zijn wettelijke voogd. Hij heeft sinds kort een baan in België die niets met voetbal te maken heeft, maar verblijft nu in Jamaica om een verblijfsvergunning te proberen vast te krijgen en nadien terug te keren naar België. Lukt dat niet, dan ziet het er niet goed uit voor Bailey en Genk. Zo werd FC Barcelona eerder al eens teruggefloten door de FIFA nadat het vijf jonge spelertjes uit Frankrijk, Zuid-Korea, Nigeria en Kameroen naar Spanje had gehaald.

KRLI / HBvL / JG


Bekijk ook

Lees ook