Vrouwen geraken China niet meer binnen na plastische chirurgie

Zuid-Korea is hét paradijs voor Chinese vrouwen die hun gezicht willen laten verbouwen. Dagelijks reizen er duizenden van hen af om zich te laten ombouwen tot het westers schoonheidsideaal. Vaak lukken die operaties zo goed dat de dames niet meer op hun pasfoto lijken en dus het land niet meer binnen geraken.

Zuid-Korea is zich razendsnel aan het ontwikkelen tot een van de belangrijkste landen als het gaat om plastische chirurgie. Er worden daar meer cosmetische operaties per inwoner uitgevoerd dan in andere landen. Ook de Chinese buren hebben de dokters daar ontdekt.

Met duizenden per dag gaan zij naar de Koreaanse chirurgen, volgens de Daily Mail en de China Daily. De Chinese vrouwen nemen een foto van een westerse beroemdheid mee om zich aan te spiegelen. Ze zijn hun platte neus, hun ronde hoofd en de vorm van hun ogen beu. Met botox, ooglid-, neus- en kaakcorrecties proberen ze er meer westers uit te zien.

Vaak wordt ook de eigen huidskleur aangepakt en zo komt het dat ze op de terugweg naar China problemen krijgen aan de paspoortcontrole.

De medewerkers op luchthavens hebben het moeilijk met de grotere ogen, kleinere neuzen en smallere kinnen van de Chinese dames. "Vaak hebben ze verband op plekken van hun gezicht en heel wat hechtingen. Ze zien er na de operaties zó anders uit", zegt een douanier van vliegveld Shanghai Hongqiao.

Sinds april proberen verschillende Koreaanse ziekenhuizen te anticiperen op de mogelijke verwarring bij de paspoortcontroles. Zij geven de patiënten certificaten mee, waarin de operatie wordt gemeld alsook hun paspoortnummer en verblijfsduur in Zuid-Korea. Ook krijgen de vrouwen het advies hun paspoort bij thuiskomst onmiddellijk te vernieuwen.

Het filmpje hieronder is een reportage van de Amerikaanse zender ABC over de hele kwestie:


Bekijk ook

Lees ook