De domste wetten ter wereld

Eind deze maand zal de parlementaire commissie Wetsevaluatie een website lanceren waar burgers kunnen aangeven welke wetten volgens hen geschrapt moeten worden. Ter ere van dit lovenswaardig initiatief heb je hier enkele van de domste wetten over de hele wereld op een rijtje.

Amerika

In Amerika kan iedere staat zelf zijn eigen wetten bepalen. Bijgevolg heeft ook iedere staat zijn eigen unieke, schijnbaar van de pot gerukte wetteksten:

In South Carolina wordt het maken van plezier streng aan banden gelegd. Als je jonger bent dan 18 jaar is het illegaal om op een flipperkast te spelen.

Fastfood wordt heel serieus genomen in de staat Oklahoma. Je mag er immers geen beet nemen uit iemand anders zijn hamburger tenzij je daar uitdrukkelijke toestemming voor hebt.

In Ohio is het verboden om een vis dronken te voeren. Het handboek om te leren rijden zegt ook dat je verplicht moet claxonneren iedere keer als je een andere wagen passeert. Voor de bewoners van Fairview Park kan dit problematisch zijn, want daar krijg je ook een boete als je teveel toetert.

De vissers in Pennsylvania hebben blijkbaar al veel creatieve werkmethoden bedacht. Het is er illegaal om vissen te vangen met dynamiet, met je handen of met je mond.

Als je in de stad New York omdraait en op een "bepaalde manier" naar een meisje kijkt kan men je verplichten om oogkleppen voor paarden te dragen.

In Texas moeten criminelen hun slachtoffers 24 uur op voorhand met een telefoontje of een brief verwittigen van wat ze precies van plan zijn.Het is altijd handig als je weet wat je te wachten staat.

Andere landen

Je zou misschien denken dat Amerika vol rare snuiters zit maar de rest van de wereld hoeft heus niet voor hen onder te doen. Dit zijn enkele bizarre wetten uit andere landen.

In de Filipijnen hebben ze een zeer creatieve oplossing gevonden om het verkeer wat in te perken. Maandag mogen auto's met een nummerplaat die eindigt op 1 of 2 niet op de baan, dinsdag is dat 3 of 4, woensdag 5 of 6, donderdag 7 of 8 en vrijdag kunnen die met 9 of 0 maar beter een andere manier vinden om naar hun werk te gaan.

In de meeste Zwitserse huurcontracten staat expliciet dat je tussen 22:00 en 6:00 het toilet niet mag doortrekken. Voor de duurdere appartementen staat er zelfs vaak dat je als man niet meer rechtopstaand mag plassen. Kwestie van geluidsoverlast te voorkomen.

In West-Australië mag je seks hebben vanaf 16 jaar, tenzij je het wil doen met een ouder iemand die tevens je voogd is, dan mag het pas vanaf 18 jaar.

Het Verenigd Koninkrijk neemt de monarchie heel serieus. Een postzegel van de Britse koningin of koning ondersteboven plakken wordt gezien als landsverraad. Het is ook ten strengste verboden om te sterven in de Houses of Parliament.

België

De site van Wetsevaluatie is geen overbodige luxe want in de wetboeken van ons eigen, kleine landje zijn ook teksten terug te vinden die niet meer van deze tijd zijn:

Als je je testament wil maken op een plaats waar alle verkeer verbroken is ten gevolge van de pest of een andere besmettelijke ziekte kan je dit doen voor de vrederechter of voor een van de municipale ambtenaren der gemeente, op voorwaarde dat er twee getuigen aanwezig zijn.

Bij inbeslagname mag geen beslag worden gelegd op een koe of twaalf schapen of geiten, hetzelfde geldt voor een varken en 24 dieren van de hoenderhof, stro en voeder inbegrepen. Van uw strijkijzer of wasmachine moeten ze ook afblijven.

De koning heeft het recht om eventuele troepen te mobiliseren moest er een oorlog uitbreken in Belgisch Congo.

Weet je zelf nog absurde Belgische wetten? Aarzel dan niet om ze eind deze maand in te geven op de website!

MG


Bekijk ook

Lees ook