Brandstof bepaalt welke wagen we kiezen

Een volle tank kost handenvol geld, daar is tegenwoordig geen ontkomen aan. Nu blijkt dat we bij de aankoop van een nieuwe wagen ook steeds vaker rekening houden met de brandstof die verbruikt wordt.

Terwijl dat vroeger zelden een bepalende factor was, houden toekomstige autoeigenaars alsmaar meer rekening met de huidige brandstofprijzen. Ruim 2000 personen werden telefonisch onderbraagd over deze kwestie. 37 % daarvan verklaarde dat ze eerst naar de brandstofprijzen kijken voordat ze een nieuwe auto gaan kopen. Staat de diesel goedkoop, dan is de kans groot dat het een dieselversie wordt. Idem dito voor benzine en gas. Voor slechts 17 % van de ondervraagden primeerde de kwaliteit van een model, terwijl 16 % veiligheid voorop stelt.

De twee minst belangrijke factoren bij een aankoop van een nieuw voertuig zijn respectievelijk waarde (14 %) en duurzaamheid (6 %).

Voor 90 % van de ondervraagden was de keuze snel gemaakt: zij willen niets liever dan te moeten terugkeren naar een tijd toen brandstof nog betaalbaar was. 63 % vindt de huidige prijspolitiek goed te doen, op voorwaarde dat er ecologische alternatieven aangeboden worden. Van ecologie gesproken; 73 % overweegt de aanschaf van een 'groene' wagen, op voorwaarde dat de aanschafprijs gevoelig zakt.

Bron: MF


Bekijk ook

Lees ook