Gas kan snel goedkoper

Het is niet nodig om de energieprijzen negen maanden lang te bevriezen. Drie maanden volstaan volgens de energieregulator om leveranciers te verplichten eenvoudiger prijsformules aan te bieden.


De federale regering besloot onlangs om vanaf 1 april de energieprijzen negen maanden te bevriezen. Dat moest de tijd geven om de prijsformules die de leveranciers hanteren, grondig door te lichten en, waar nodig, te begrenzen. Dat moet gebeuren via een koninklijk besluit.

De Creg, de Belgische energieregulator, zal over twee weken echter al een voorstel voor dat koninklijk besluit klaar hebben voor de staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet (CDH). Dat zei Guido Camps, de prijzendirecteur van de Creg, gisteren tijdens een hoorzitting in het parlement. Dat is veel sneller dan verwacht. Camps zei dan ook te hopen dat de prijsbevriezing beperkt kan worden tot drie maanden.


Prijsformules energieprijzen

Volgens Camps maken de leveranciers hun prijsformules veel te ingewikkeld. De Creg heeft niet minder dan 66 verschillende formules ontdekt om de elektriciteitsprijs te berekenen. Voor gas zijn er ‘slechts' 61. En sommige formules worden door geen honderd mensen in het land begrepen, aldus Camps. Hij omschrijft zijn werk dan ook voor een groot stuk als ‘opkuis'.

Camps lichtte gisteren al een tip van de sluier over de aanpak van de Creg. Hij argumenteerde uitvoerig dat het niet langer kan dat de prijs voor aardgas meeschommelt met de olieprijzen. Hij verstopte niet dat hij daarbij vooral richting Electrabel kijkt.

Camps vindt het verschil veel te groot tussen de aardgasprijs op de groothandelsmarkten en de prijs die de eindverbruiker betaalt. Op de groothandelsmarkten schommelt de gasprijs rond 24 euro per megawattuur. De eindverbruikers betalen gemiddeld ruim 40 euro per megawattuur. Een gemiddeld gezin dat op gas kookt en er zich ook mee verwarmt, verbruikt jaarlijks 22 megawattuur. Leveranciers gaan hun prijsformules in de toekomst dan ook veel meer moeten baseren op de evolutie van de prijzen op de internationale gasmarkten, maakte Camps gisteren duidelijk.

Volgens hem kunnen veel energieverbruikers in ons land vandaag al gemakkelijk 200 euro besparen. Lampiris, Acta+ en Eneco zijn volgens hem de goedkoopste leveranciers.


Bron: De Standaard

Bron: Habitos


Bekijk ook

Lees ook