Het witte goud van Poperinge

Poperinge is het mekka van de hopscheuten. Nergens ter wereld serveren zoveel chef-koks gastronomische diners met deze lekkernij. De groente staat in 2012 opnieuw een maand lang in de kijker. In de West-Vlaamse hoofdstad van het goede leven, beter gekend als Poperinge, maakte ReisReporter kennis met deze delicatesse.

Wortels voor fijnproevers
Hop is één van de ingrediënten van bier. Niet alleen de hopbloemen maar ook de uitlopers van de wortels van deze plant bezorgen ons smaakplezier. Hopscheuten worden in Poperinge al heel lang als groente gegeten. Zelfs nog voor hopbellen werden toegevoegd aan bier. Ondertussen kreeg dit typische Belgische product van de Vlam zijn welverdiende erkenning als streekproduct.

Proeven van het witte goud
Hopscheuten worden wel eens 's werelds meest exclusieve en duurste groente ter wereld genoemd. Dat komt door de schaarse hopboeren en de korte oogstperiode. De eerste kilo hopscheuten worden jaarlijks geveild eind december waarbij een prijs van 999 euro niet ongewoon is. Geen wonder dat deze groente ‘het witte goud’ wordt genoemd in Poperinge. Een hele ommezwaai, want in de middeleeuwen werden ze immers nog gegeten door de arme bevolking.

Verwarde planten
Door de zachtere wintertemperaturen zijn de planten wat in de war. Met als leuk gevolg dat we nu reeds (half december) de allereerste hopscheuten konden proeven. Het gaat slechts om een beperkte hoeveelheid. De eerste lading hopscheuten wordt woensdag 14 december geveild. Zoals vorige jaren zal de groente echter pas in maart op het menu van de Poperingse restaurants te vinden zijn.

Hopscheutenklassieker in ’t Hommelhof
Chef-kok Stefaan Couttenye  schotelt ons in zijn bierrestaurant ’t Hommelhof enkele zeer fijne bereidingen met hopscheuten voor. Ook de absolute klassieker, gepocheerd eitje met warme zalm en hopscheuten in een mousselinesaus, kon niet ontbreken. De Sint-Bernardus Wit, die erbij geserveerd werd, vulde de smaken van dit gerecht perfect aan. ’t Hommelhof is duidelijk een ideale plek om te genieten van biergastronomie.

Logeren en feesten met hopscheuten
De Poperingse hotels en gastenkamers werkten een uniek hopscheutenarrangement uit. Eind maart en begin april kun je een gastronomisch weekendje weg boeken in Poperinge, waarbij de ontdekking van de hopscheuten centraal staat. Dit arrangement houdt samen met een overnachting ook een deelname aan de hopscheutenhappening in. Alle informatie en deelnemende logies kun je terugvinden op de website. Inschrijven voor de hopscheutenhappening doe je best zo vlug mogelijk, want elk jaar is het evenement snel uitverkocht.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Poperinge
| stadhuis Poperinge | Grote Markt 1 | 8970 Poperinge
E-mail: info@poperinge.be | Internet: www.poperinge.be
Hopscheuten Poperinge | www.hopscheuten.be

Lees meer over Poperinge: www.reisreporter.be/tag/poperinge

Foto’s: © Marc De Smedt

Bron: Reisreporter


Bekijk ook

Lees ook