De tamme rat als huisdier

Brr, ratten in huis. Geen paniek, een tamme rat is best een leuk huisdier. Ze zijn lief, sociaal en je hebt er weinig last mee.

1) Een tamme rat neemt niet al te veel plaats in. Ze is tussen de 15 en 35 cm groot.

2) Heb je meerdere ratten in huis en wil je niet meteen met een nest zitten?  Haal ze dan voor hun puberteit uit elkaar, dat is al rond de leeftijd van zes tot acht weken. Ze zijn dan immers nog te jong om te kweken.

3) Ratten zet je best bij hun soortgenoten want het zijn sociale dieren. Maar dan wel bij ratten van hetzelfde geslacht. Mannetjesratten kunnen het goed met elkaar vinden, zeker als ze al op jonge leeftijd samen geplaatst worden.

4) Ratten maak je makkelijk tam. De verzorging neemt geen uren tijd in beslag, al hebben de diertjes wel voldoende aandacht nodig. Ratten zijn echte nachtdieren en zijn bijgevolg 's nachts het meest actief.

5) Als je een rat koopt, let dan ook op de ademhaling van het dier. De rat mag niet niezen en geen uitscheiding uit de neus of ogen hebben. Dat wijst immers op luchtwegproblemen, wat vrij vaak voorkomt bij ratten.

6) Wat eten ratten? Rattenvoer natuurlijk. Maar ook fruit en groenten kunnen, behalve kool. Af en toe wat noten of een stukje ei – in beperkte mate – lusten ze ook wel.

7) Koop een kooi die groot genoeg is. De bodem mag je zeker niet bedekken met zaagsel, dat is slecht voor de luchtwegen van de diertjes. Gebruik liever beukensnippers of houtkorrels. Twee keer per week schoonmaken is voldoende. Voor het drinkwater gebruik je een flesje, een bakje met water gooien de dieren toch om.

8) Hoe maak je nu die rat tam? Dat is niet zo moeilijk. Het komt er op aan dat je rat je gaat vertrouwen. Geef de diertjes voldoende aandacht en beloon hen soms met een lekker hapje. Ratten gaan ook graag op verkenning. Laat ze daarom dagelijks wat uit hun kooi. Hou wel in de gaten dat ze niet op alles wat ze tegenkomen beginnen te kauwen.

Bron: MF


Bekijk ook