Jouw pc werd besmet met ransomware? Dit moet je wel en niét doen!

De zware ransomware-aanval die momenteel in verschillende landen de ronde doet, haalt de voorpagina's.

Laten we wel even beginnen met goed nieuws: Een 22-jarige heeft 'per toeval' de verspreiding van de schadelijke software kunnen stoppen. Hij ontdekte dat er in de ransomware verbinding gemaakt werd met een bijzondere domeinnaam.

Die diende als 'kill switch' en werd door de maker(s) van de ransomware gebruikt om indien nodig de stekker uit het hele gebeuren te trekken. De domeinnaam was nog niet geregistreerd en dus deed de twintiger dit maar. Kort genomen zou dat de verspreiding van de schadelijke software nu gestopt hebben.

Wat te doen?

Toch besmet geraakt? Dan zijn er twee opties. Indien je een back-up gemaakt hebt, volstaat het deze te installeren op een propere (liefst een nieuwe) harde schijf. Heb je echter geen back-up, dan moet je hopen dat er een decryptietool te vinden is op www.nomoreransom.org. Zelf niet meteen technisch aangelegd? Raadpleeg dan zeker je lokale pc-boer of iemand uit je vriendenkring die meer verstand heeft van computers.

Wat zeker NIET doen?

Toegeven aan de eisen van de hackers is geen goede optie. Je kan dan als 'makkelijk doelwit' bestempeld worden en de kans dat men het nog een keer bij jou probeert, kan hierdoor verhogen. Ook is er geen garantie dat áls je betaalt, je daadwerkelijk je bestanden terugkrijgt. Het gaat hier ten slotte om criminelen.

Hoe te voorkomen?

Je besturingssysteem updaten van zodra er een update beschikbaar is. Normaal gezien is een pc die nu de laatste nieuwe patches van bijvoorbeeld Microsoft heeft, beschermd tegen de ransomware.

En dan natuurlijk dé klassieker: open nooit e-mails van mensen die je niet kent of open ook zeker geen bijlages van mensen die je wel kent maar van wie je geen bijlage verwacht. Hackers doen er namelijk alles aan om 'betrouwbaar' over te komen en proberen zelfs e-mailadressen van vrienden of kennissen na te maken om je op die manier te overtuigen toch een (schadelijke) bijlage te openen. Voorzichtigheid is dus geboden!


Bekijk ook

Lees ook