'Ons kookboek' krijgt exotische vernieuwingskuur

U kent het allicht wel: 'Ons kookboek' van de KVLV is al decennia lang een onmisbaar gegeven in heel wat keukens. Maar anno 2013 krijgt de culinaire bijbel een grondige vernieuwingskuur.

15 culinaire experten namen alle recepten in het kookboek onder de loep en vernieuwden ze zo dat de gerechten ook nu in onze kookcultuur passen. Ingrediënten zoals quinoa en couscous maken hun intrede en recepten worden een pak minder lang en ingewikkeld. "Basisgerechten en klassiekers zijn getoetst aan nieuwe inzichten en bereidingswijzen. Verouderde technieken werden geschrapt. Zo werden groenten vroeger veel langer gegaard, maar nu is onze smaak veranderd. Boontjes koken we geen 25 minuten meer, maar 10 minuten. Witloof met hesp in kaassaus, nog zo'n voorbeeld, in plaats van het witloof te koken, wordt het tegenwoordig gebraiseerd, zodat het zijn smaak meer behoudt. Ook het steriliseren van vlees is gedateerd. De stoomoven zorgde dan weer voor een revolutie in de keuken. Producten van eigen bodem zijn erg belangrijk voor ons", vertelt projectcoördinator Els Gils tegen Het Laatste Nieuws.

Zo'n vernieuwingskuur betekent ook dat er heel wat nieuwe recepten te vinden zijn in 'Ons Kookboek'. Meer dan honderd om exact te zijn. Maar er zijn ook gerechten uit het boek gehaald. Het hele hoofdstuk rondom tussengerechten is gesneuveld. "Dat maken we niet meer. Voor een stuk hebben we de recepten wel gerecycleerd tot hoofd- of bijgerechten. En sommige gerechten worden gewoon niet meer gegeten. Zo was aspic in de jaren 80 heel populair een mengeling van vlees en groenten die je overgiet met bouillon waarin gelatine is opgelost. Dat laat je vervolgens opstijven tot je een blok gelatine overhoudt met groenten en vlees in. Dat krijg je echt niet meer verkocht aan de Vlaming."

Photo News


Bekijk ook

Lees ook