150.000 bezoekers tijdens eerste dag Gentse Feesten

Het eerste weekend van de Gentse Feesten werd een voltreffer. Op zaterdag trok naar goede gewoonte de openingsparade door de stad. De teller kwam daarbij op 150.000 bezoekers te staan.

Terwijl de luide stem van Bellenman Jean-Pierre Van de Perre doorheen de straten klonk, konden de toeschouwers genieten van heel wat pracht en praal tijdens de openingsparade van de Gentse Feesten. Langs het volledige traject stonden gegadigden, vaak voorzien van stoelen en iets fris om te drinken. De opkomst was massaal. Een selectie van 24 Gentse theater-, dans-, sport- en andere verenigingen krijgen elk jaar de kans om zich tijdens de openingsparade te tonen aan het publiek. "Het is het enige moment in het jaar dat we kunnen kennismaken met de Gentse verenigingen. Het is leuk om eens te zien wat er allemaal gaande is in onze stad", vinden Kathy, Moshtaba en hun twee kinderen. Ook voor Conny uit Gent is de openingsparade een traditie: "De kinderen kijken hier elk jaar naar uit. Soms wordt er al eens gegooid met snoep."

Kanon

Christophe Peeters (Open VLD) maakte bovendien een memorabele intrede als nieuwe Schepen van Feesten. In het kanon van het campagnebeeld, een duidelijke inspiratie op de hoed van kritisch commentator Pierke Pierlala, werd hij de hele stad doorgereden. "Ik heb geprobeerd om de mensen te tellen, maar dat is geen gemakkelijke opdracht als je in een kanon zit dat over kasseien rijdt." De 170e editie van de Gentse Feesten werd meteen ludiek ingezet.

De parade werd gekeurd door zeven juryleden die een prijzenpot van 11.500 euro mochten verdelen. De vzw Circusplaneet ging lopen met de eerste prijs en sleepte terwijl ook de publieksprijs in de wacht. Dit alles bracht maar liefst 1806 euro op. Voetbal in de Stad & Supportersfederatie KAA Gent werd tweede, wat goed was voor 760 euro. Brons was voor R&L Animatie. Zij namen 720 euro mee naar huis. Al bij al bleven grote problemen uit. De brandweer moest op zaterdag een keer uitrukken. Een gsm viel uit een luchtballon, maar werd door de brandweer gevonden en teruggegeven aan de Nederlandse toerist. Het toestel werkt zelfs nog.

Hitte

Ondertussen werd wel het hittegolf- en ozonpiekenplan nationaal geactiveerd. Daarom werd de waterbar aan de voet van het Belfort geopend. Zeker nog tot dinsdag deelt watermaatschappij TMVW er gratis water uit. De politie waarschuwt wel voor gauwdieven. Net zoals bij de festivals gaan de dieven vooral op zoek naar smartphones. Zondagochtend om 6u werden zes Nederlandse jongeren opgepakt die geld hadden gestolen van een vijftigjarige man. "Al bij al was de eerste dag toch een voltreffer zonder al te veel incidenten", is het besluit van Feestenburgemeester Christophe Peeters.

KaVe
Foto FrBe


Bekijk ook

Lees ook