"Op zijn VRT's - het moest een bruin gezicht zijn"

Ihsane Chioua Lekhi (27) wordt in september het nieuwe gezicht van 'De zevende dag'.

Ihsane Lekhli werd gedurende maanden speciaal opgeleid voor haar nieuwe functie naast Ivan De Vadder. Ze studeerde Germaanse filologie aan de KU Leuven en gaf bijles Nederlands voordat ze bij de VRT achter de schermen ging werken bij ‘Vlaanderen Vakantieland’ en daarna voor ‘Volt’. Vervolgens ging ze werken op de redactie van ‘De 7de Dag’. De volgende stap wordt de vervanging van Indra Dewitte.

“Ik ben heel blij met deze kans. Het is een uitdaging waar ik erg veel zin in heb”, zegt Lekhi.

Quota

De VRT moet volgens de beheersovereenkomst streefcijfers behalen op het gebied van diversiteit. Die worden gehaald maar de directie van de omroep vindt dat er nog te weinig vrouwen (33,8 procent) en vooral te weinig nieuwe Vlamingen (6,2 procent) op het scherm te zien zijn.

“Op zijn VRT’s”, omschreef iemand van de nieuwsdienst het in De Morgen. “Het moest een bruin gezicht zijn, denk aan de quota. Maar dat maakt haar niet minder geschikt voor de job. Ze is nu nog geen politiek dier, maar als de job dat vraagt, zal ze dat snel worden. Ze werkt hard genoeg om te zorgen dat ze niet op haar bek gaat.”

“Wij creëren hefbomen om mensen meer zichtbaar te maken. Het is haar eigen verdienste om het dan ook waar te maken", ontkent een woordvoerder van de VRT in dezelfde krant dat er ‘positieve discriminatie’ in het spel is.

Foto VRT/HBvL/Photonews


Bekijk ook

Lees ook